Prof Dr.Yıldız: Küresel iklim değişikliği ile mücadelenin çözüm yolu bilinçli çiftçi

.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Prof Dr.Yıldız: Küresel iklim değişikliği ile mücadelenin çözüm yolu bilinçli çiftçi

-BAYRAM ÖZEL-

Sinan AYDIN

Atatürk Üniversitesi. Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nesrin Yıldız, çiftçiliğin en riskli meslek olduğunu söyledi. ??En zor meslekler beyin cerrahisi, opera sanatçılığı ve madenciliktir. En riskli meslek nedir ? diye sorulsa cevap; çiftçiliktir´´ diyen Prof Yıldız, ??Neden mi ; çünkü çiftçilerin genel inancı tarım ; değişken doğası gereği çok riskli bir iştir. En önemlisi kendisini bekleyen risklere karşı esnek olduğu gibi aynı zamanda kendi öz motivasyonunu daima korur ve güçlendirir. Ekim öncesi ekim anında ve ekim sonrası riskler ve belirsizliklere karşı muhtemel risk analizleri yapar. Muhtemel riskler ; üretimsel, finansal, insan kaynağı, pazarlama, yasal , çevresel ve üretim döngüsü süresince acı sürprizleriyle çiftçiye merhaba demeye hazır faktörlerdir´´ diye konuştu.

?? ÇİFTÇİLİK ELEŞTİRİ ODAĞI OLAN BİR ZANAAT DEĞİL´´

Yıldız, açıklamalarına şöyle devam etti: ?? Çiftçilik özveri isteyen hep şikayet hep eleştiri odağı olan bir zanaat değil , bilakis büyük riskleri göze alarak inancının gücüyle , tohumun düşüncesi toprağın konuşması ile berekete doğru giden yoldur.. Toprak negatif enerjiyi alan tevazu sahibi alçak gönüllü her türlü yanlış uygulamaya hor kullanmaya karşı yine de ürünle karşılayan bir kutsal doğal materyal ise, öncelikle toprağa saygılı olmalı, ona güvenmemiz ona dayanmamız, onu koruyarak kollayarak kullanmamızı gerektirir.

??KÜÇÜK AİLE ÇİFTLİKLERİMİZ´´

Toprağa negatif enerji yüklemeden önce, yağmur duasına şemsiyeyle çıkacak inançla tarıma yaklaşmalıyız. Bu nedenle aydın çiftçi sürekli olarak ;Hedefi net olan ! Üretmek ilkesi olan ! Hesaplı olan Bilge kişidir.. !.. Özellikle iklim değişikliği ile çiftçiliği bekleyen sürprizleri ilk göğüsleyecek mücadele edecek olanlar küçük aile çiftçilerimiz, çiftçi kadınlarımızdır. Geleceğin tarımı onlarla güvenli olacak, küresel iklim değişikliği ile mücadelenin çözüm yolu bilinçli çiftçilerimizle mümkün olabilecektir. Unutmamalıdır ki , hayatın kendisi bir risktir ve asla risk almadan rızk alınmaz, asıl bihaber olmak ciddi risk almaktır, çünkü bu koşulda, sonuç ölümcül olabilir..!´´