Prof. Dr. Erzurum’daki tarım üzerine değerlendirmelerde bulundu

Prof. Dr. Erzurum’daki tarım üzerine değerlendirmelerde bulundu

Tarih: 27.02.2024 23:11 Güncelleme: 28.02.2024 15:29
Prof. Dr. Erzurum’daki tarım üzerine değerlendirmelerde bulundu

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur Bingöl 

Ülkede hem gelir kaynağı hem de gıda ihtiyaçlarını uygun şekilde karşılaması bakımından diğer sektörlere oranla çok daha fazla önem arz eden tarımın Erzurum’da ne durumda olduğunu öğrenmek için Günebakış Gazetesi olarak uzmanına sorduk. 

Konu hakkında görüşlerini ifade eden Uzmanlar, tarımın sadece Erzurum için değil ilke genelinde çok önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak “gelişme sürecinde desteklenmesi gereken ilk faaliyettir” diye belirtti. 

“Türkiye en az 3 ülkeyi doyurabilecek potansiyele sahip bir ülkedir”

Türkiye’nin hem toprak çeşitliliği anlamında hem iklim çeşitliliği anlamında hem de biyoçeşitlilik anlamında stratejik öneme sahip bir alan olduğunu vurgulayan uzmanlar,  “Dünyada belki de en şanslı arsası olan ülkeyiz ancak bunu yönetmede eksiklerimiz var. Tarıma verilen değerle ilgili geçmişten günümüze kadar “ne kazanıyoruz ki, hamallığı çok, bedeli ağır, belirsizliklerle dolu, ağır bir yük ama karşılığı yok, “girdilerle çıktılar arasında neredeyse artı yönde bir kazanç yok, verilen emekler boşa çıkıyor” gibi söylemler ile tarımdan soğur hale gelindi bu da beraberinde plansız tarımı, Kooperatifleşme mantığını, birlik olmayı, bilinçlenmeyi ve örgütlenememeyi getirdi” söylemlerinde bulundu.

“Bilgi var bilinçlenme zayıf örgütlenme yok”

Şehirde bir araya gelme kültürünün olmamasından yakınan uzmanlar “bizde bir araya gelmek kültürü yok genel olarak insanımız takım tutar gibi bir şeyleri tutmakta var ama tarımda bu takım kültürü, birlikte çalışma kültürü olmadığından kaldı ki çiftçilerimiz arasında da böyle bir şeyin var olmasıyla üretilen de karşılığını alamayarak elde kalıyor, pazara nakledilemiyor, bulunduğu yerde ziyan oluyor” ifadelerini kullandı. 

“Teknolojide tarımda gerideyiz”

Uzmanlar, “ülkeler arasında tarıma model olacak ülke bilindiği üzere Hollanda’dır ve bu anlamda her şeyde dijitalleşmiştir. Bizim için kötü olan ise Hollanda’nın zamana yayarak uzun yıllar içinde ileri teknolojileri kullanıyorken, bizlerde ise müfredata daha yeni yeni eklemeler yapıldı” Diye belirtti.