Profesörler Dini Temsil Sorununu masaya yatırdı

Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ev sahipliğinde dün başlayan ?Dini Temsil Sorunu Sempozyumu´ bugün Tebliğ sunumlarıyla sona erecek.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Profesörler Dini Temsil Sorununu masaya yatırdı

Günebakış/Nesrin ÇETİNKAYA

Atatürk Üniversitesi´nde düzenlenen sempozyumla dini temsil sorunu masaya yatırıldı. Nene Hatun Kültür Merkezi´nde gerçekleştirilen sempozyum, Kur´an tilavetinin ardından Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sinan Öge´nin yaptığı açılış konuşmasıyla başladı. Günümüzde gerek müttefiklerin, gerekse muhaliflerin icraatları neticesinde dinin varoluşsal değerinden uzaklaşarak, bilimsel ve siyasal bir mesele haline geldiğine dikkat çektiği açılış konuşmasında Dekan Öge, sempozyuma iştirak eden bilim adamlarının değerlendirme ve önerilerinin, dini temsil sorununa çözüm noktasında çok ciddi katkılar sağlayacağı kaydını düştü.

DİN OLGUSU VAROLUŞSAL DEĞERİNDEN UZAK

Günümüzde müttefiklerin ve muhaliflerin icraatları sebebi ile dinin varoluşsal değerinden uzaklaşarak, bilimsel ve siyasal bir mesele haline geldiğine dikkat çeken Dekan Öge, ?İlahi din bağlamında ifade edecek olursak, insanları karanlıklardan aydınlığa çıkarma, gerçek iyiliği âmin kılma, kötülüğü men etme ve nihayetinde yeryüzünü barındırdığı tüm unsurları ile birlikte faydalı hale getirme temel hedeflerinden bir kaçıdır. Ancak çok iyi bilmekteyiz ki, bu hedefleri gerçekleştirme vazifesi dinin muhatabı olan insana bir emanet olarak yüklenmiştir. Tarihimiz dindar insanların ve toplumların bu doğrultuda ki olumlu-olumsuz faaliyetlerinin örnekleri ile doludur. İslam medeniyeti üzerinde ifade edecek olursak yaklaşık 14 asırlık bir süre içerisinde bu alanda bireysel, toplumsal ya da kurumsal düzeyde çok zengin bir mirasa sahip olduğumuzu söyleyebiliriz. Ancak tarihte olduğu gibi günümüzde de insanlar din üzerinde münakaşa ve kavga edebilmekte, sözde yapılar ve yapıtlar ortaya koyarak dinleri uğruna her şeyi yapabilmektedirler. Ama dinleri uğruna göz kırpmadan ölebilen insanlar ne yazık ki dinlerinin emrettiği uğurda ve doğrultuda yaşamayı ve yaşatmayı aynı düzeyde başaramamaktadırlar. Üzülerek ifade edeyim ki, günümüzde gerek müttefiklerinin, gerekse muhaliflerinin icraatları neticesinde din olgusu varoluşsal değerinden uzaklaştırılmış ve artık bilimsel ve siyasal bir mesele haline gelmiştir. Sorunları çözmesi gereken dinin, kendisi bir sorun haline getirilmiştir? ifadelerini kullandı.

BİLİM ADAMLARI BU KONUYA IŞIK TUTACAK

Sempozyuma katılan bilim adamlarının dini temsil sorununun çözümüne ciddi katkılar sağlayacağını söyleyen Dekan Öge, ?Diğer taraftan şuna da kesinlikle inanıyorum ki yeryüzünde adaletsizliğin, sömürünün, ahlaki ve hukuki hızla ilerlediği bu dünyada, tüm bu sorunlarla mücadele ruhu taşıyan ve bu uğurda milli dirilişi ve uyanışı gerçekleştirecek olanları aramızdan çıkarmaya muktedir, şerefli bir milletiz. Şuanda ıslah ve imha edilmeye çalışılan İslam toplumunun geleceğini korumak ve Allah´ın onlara bahşettiği hak ve özgürlüklerini temin ve muhafaza noktasında sorumluluk alma ve gereğini yapma noktasında inanç, azim ve gayret sahibiyiz. Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi olarak bu sorumluluğun bize düşen yönüne katkı sunmak amacıyla, bahsettiğimiz sorunun bir yönünü ele almak ve bu noktada katkı sağlamak için dini temsil sorunum isimli bu sempozyumu tertip ettik. İnanıyorum ki, sempozyumumuza iştirak eden çok değerli bilim adamlarının değerlendirmeleri, önerileri bu sorunun tespiti ve çözümünde çok ciddi katkılar sağlayacak ve belki yeni başlangıçlara ışık tutacaktır? dedi.