PSİKOLOJİK DANIŞMANLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

Ulusal Psikolojik Danışmanlar Günü coşkuyla kutlanıyor.

Tarih: 29.09.2023 19:34
PSİKOLOJİK DANIŞMANLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

www.gunebakis.com/ Halil İbrahim AKTAŞ

Psikolojik danışmanları tüm vatandaşları oldukça yakından tanıdığını ifade eden Psikolojik Danışman Yavuz Aktepe, 6 Şubat Kahramanmaraş depreminde depremden etkilenen bireylerin yaralarını sarabilmek için psikolojik danışmanlar aylarca sahada psikososyal ve psikolojik ilk yardım çalışmalarını yürüttüklerini söyledi.

Aktepe,” Ruh sağlığı çalışanlarının en güçlü paydaşlarından olan psikolojik danışmanlar; 30 Eylül Ulusal Psikolojik Danışmanlar Gününü bu sene büyük coşkuyla kutluyor. Psikolojik danışmanları tüm yurttaşlarımız oldukça yakından tanıyorlar. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Covid-19 pandemi sürecinde evlere kapandığımız dönemde birçok psikolojik semptomlar artış gösterdi. Pandemi ile bireylerde yoğunlaşan Obsesif Kompulsif Bozukluk, Kaygı Bozuklukları, Depresyon gibi sorunların çözümü için psikolojik danışmanlar yoğun çalışmalar yürüttü. 6 Şubat Kahramanmaraş depreminde depremden etkilenen bireylerin yaralarını sarabilmek için psikolojik danışmanlar aylarca sahada psikososyal ve psikolojik ilk yardım çalışmalarını yürüttüler. Bu kapsamda çalışmalarımız devam ediyor.   Hem bireysel hem de toplumsal sorunlara çözüm üretebilmek için kolları sıvayan psikolojik danışmanların meslekten aldıkları en büyük doyum insana yardım etmeleridir. Büyük fedakârlık ve özveri ile çalışan psikolojik danışmanlar ülkemizde ne yazık ki hak ettiği değeri göremiyor. Yasalardan kaynaklı eksikliklerden dolayı aynı sorunlar yıllardır devam ediyor. Bunlardan en önemlisi ruh sağlığı yasası ve Milli Eğitim Bakanlığında PDR Norm yönetmeliğidir.”

Ruh sağlığı olmadan sağlıktan bahsedilemez

“Ruh sağlığı olmadan sağlıktan bahsedilemez. Psikiyatri hekimleri, psikiyatri hemşireleri, klinik psikologlar, psikolojik danışmanlar, psikologlar ve sosyal çalışmacıları kapsayan ruh sağlığı çalışanları ruh sağlığı yasası istiyor.  Dünyada geri kalmış ülkelerde dahi ruh sağlığı yasası bulunurken ülkemizde bu yasanın olmayışı halkın sağlığını tehlikeye atıyor. Ruh sağlığı yasasından beklentimiz halkın ruh sağlığını nasıl alacağını belirleyen kriter ve normları barındırmasıdır. Ayrıca bu yasa bir meslek yasasından ziyade ruh sağlığı uzmanlık alanlarını kapsayıcı, mesleki ehliyet sınırlarını barındıran bir yasa olmalıdır. Bu yasa ile yeterli eğitimi almayan halkın ruh sağlığını istismar eden kişilerin önüne geçilebilecektir. Lisans eğitim yıllarımda hocalarımız ruh sağlığı yasası için 1990-2000 yıllarında verdikleri mücadeleleri dinlerdik. Şimdi bizler stajyerlerimize yine aynı yasa için verdiğimiz mücadeleleri anlatıyoruz. Bu sorun siyasi bir sorundan ziyade toplumsal bir sorundur.”

Her okula bir psikolojik danışman ataması yapılsın 

“Psikolojik danışmanlar; ülkemizde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı gibi birçok kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığında çalışan psikolojik danışmanlar öğrencilerde çok yaygın olan akran zorbalığı başta olmak üzere teknoloji ve madde bağımlılığı, çocuğa yönelik işlenen istismar suçları, psikolojik sağlamlık gibi konularda koruyucu ve iyileştirici hizmetler vermektedir. Okullarda psikolojik danışmanların verdikleri bu hizmet; ruh sağlığı hizmetinin kolay erişiminin sağlanması yönünden oldukça önemlidir. Ancak ülkemizde 25 000 (yirmi beş bin)'den fazla okulda psikolojik danışman bulunmamaktadır. Mustafa Kemal Atatürk'ün "Eğitimde feda edilebilecek tek bir birey yoktur" sözünü de dikkate aldığımızda bizler binlerce okuldaki öğrencileri nasıl feda ediyoruz sorusu zihinleri meşgul ediyor. Bir önceki dönem Milli Eğitim Bakanımız sayın Mahmut Özer bu konudaki eksikliği fark etmiş ve her yüz öğrencisi olan okula rehber öğretmen atayacağına dair söz vermiştir. Bu söz tarafımızca devlet sözü olarak kabul edilmiş ancak aradan aylar geçmesine rağmen PDR normunda resmi bir adım atılmamıştır. Ailesinin maddi imkânı yeterli olan çocuklar özel danışmanlık merkezlerinden ihtiyaçları olan hizmeti almaktayken maddi imkânı yetersiz çocuklar bu hizmetten mahrum kalmaktadır. Eğitimde fırsat eğitliğini sağlamak için en kısa zamanda her okula bir psikolojik danışman ataması yapılması gerekmektedir.”

Psikolojik Danışmanlar

“Psikolojik danışmanlar; halkın daha ulaşılabilir hizmet alması için mücadele vermektedir. Halkımızdan beklentimiz ruh sağlığında alacakları hizmetin daha kaliteli olması için bizlere destek vermesidir. Psikolojik danışmanlar olarak bizler tüm eksikliklere rağmen bireylere ve topluma hizmet etmenin mutluluğunu ve doyumunu yaşamaktayız. Tüm meslektaşlarımın 30 Eylül Ulusal Psikolojik Danışmanlar Günü kutlu olsun. “