Psikoteknik belgesi nedir? Nereden alınır? Kimler Psikoteknik belgesi alabilir?

Psikoteknik belgesi olmayan sürücülere 2023 yılında 3 bin 584 TL para cezası uygulanıyor.

Tarih: 16.08.2023 19:44
Psikoteknik belgesi nedir? Nereden alınır? Kimler Psikoteknik belgesi alabilir?

www.gunebakiserzurum.com / Muhammet YILMAZ 

Güven Psikoteknik Değerlendirme Merkezi sahibi Psikolog ve Uzman Öğretici Mustafa Güven açıklamalarında psikoteknik hakkında bilgiler verdi. 

Güven, açıklamalarında:

“Psikoteknik, sürücülerin sahip oldukları güvenli araç kullanmalarını sağlayan zihinsel ve psikomotor yetenek düzeylerinin, bu yetenek alanlarında tanımlanan bilgisayar destekli testler aracılığı ile psikolog tarafından ölçülmesidir. Psikoteknik raporları eskisi gibi kart olarak verilmeyip psikiyatri onayından sonra e-devlete düşmekte ve bu işlem bir saat sürmektedir. Kişi kaza yaptığı zaman kaza raporunda sorulan belgelerden birisi bu belgelerdir. Bu belgenin eksiklik durumunda kişi ehliyetsiz bir konuma düşer. Bu bakımdan çok çok önemli bir belgedir ve zorunludur. Psikoteknik Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilmiş Psikoteknik Değerlendirme Merkezlerinde Psikolog tarafından Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin 34/e maddesine göre verilmekle birlikte her 5 yılda bir yenilenmelidir.” 

PSİKOTEKNİĞİ KİMLER ALABİLİR? 

“Psikotekniği her türlü ticari taşımacılık yapan ve ehliyetine el konulan sürücüler almak zorundadır. 

  • Taksi sürücüleri,
  • Kamyon, kamyonet ve tır sürücüleri, 
  • Öğrenci servisi sürücüleri,
  • Otobüs kaptanları,
  • Personel taşımacılığı yapan sürücüler,
  • Minibüs ve otobüs gibi toplu taşıma sürücüleri. 

Psikoteknik için ehliyet ve kimlik yeterli olup, fotoğrafı sistem otomatik olarak çekmektedir. Psikoteknik belgesi olmayan sürücülere trafik görevlilerince 2023 yılı için 3 bin 584 TL para cezası uygulanmaktadır.”

SRC Belgesi hakkında açıklamalarda bulunan Psikolog ve Uzman Öğretici Mustafa Güven:

“Aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığınca izinli ‘Özel Mesleki Kurslarımız’ tarafından verilen eğitim ve sınav sonucu mesleki yeterlilik sertifikası almaya hak kazanan kursiyerlere faaliyet alanlarına göre aşağıda ki sertifikalar düzenlenir: 

  • Üst düzey yönetici (ÜDY)
  • Orta düzey yönetici (ODY)
  • Sürücü (SRC)

Sürücülerimizin yoğun olarak almış oldukları SRC belgelerinin ayrımı, yolcu ve eşya-kargo(yük) diye ikiye ayrıldığı gibi kendi aralarında da yurt içi ve uluslar arası olarak ikiye ayrılır. 

  1. SRC 1 uluslar arası yolcu taşımacılığı.
  2. SRC 2 yurt içi yolcu taşımacılığı.
  3. SRC 3 uluslar arası yük taşımacılığı.
  4. SRC 4 yurt içi yük taşımacılığı.

Uluslar arası alınan belge kendi içinde yurtiçini de kapsamaktadır. Uluslar arası belgeyi tercih etmeyen kursiyerlerimiz elbette yurtiçi taşımacılığı belgesi almak durumundadır.”