Putin'den merakla beklenen F-16 mesajı!

Gün içerisinde Kuzey Kore lideri Kim Yong-un ile görüşmesi beklenen Putin, kritik toplantı öncesi katıldığı forumda Ukrayna'nın teslim alacağı F-16'lara dair önemli açıklamalarda bulundu.

Tarih: 12.09.2023 12:30
Putin

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile tarihi bir buluşmaya hazırlanan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, erkenden geldiği randevunun adresi Vladivostok kentinde gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu'nda kürsüye çıktı. Vladimir Putin'in gündeminde ABD'nin bir önceki başkanı Donald Trump'a açılan davadan Güney Asya'daki güç mücadelesine, enerji güvenliğinden Rus ekonomisine birçok başlık vardı. Ancak Rusya liderinin özellikle Ukrayna'ya dair mesajları öne çıktı.

270 BİN YENİ ASKER CEPHEDE

Rus lider açıklamalarında ordunun hali hazırda bir seferberlik içinde olduğunu kaydetti. Son 7 ayda 270 bin kişinin gönüllü olarak orduya katıldığını belirten Putin, her gün 1500-2000 kişi arası insanın Savunma Bakanlığı'nda sözleşme imzaladığını bildirdi ve ekledi:

ELON MUSK VE DONALD TRUMP

Geçtiğimiz günlerde ABD basınında Elon Musk'ın Rusya'ya yönelik bir saldırıyı eklediğine dair haberler çıktı. Bu gelişmeden sadece 1 hafta sonra Putin konuşmasında Musk hakkında 'İnanılmaz biri. Aktif ve yetenekli bir iş adamı' değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmasında eski ABD Başkanı Donald Trump'a da değinen Putin, Trump'ın başına gelen siyasi sorunların bir zulüm olduğunu düşündüğünü bildirdi ve ABD'nin iç sorunlarının ortaya çıktığını aktardı.

71 BİN UKRAYNALI ÖLDÜ

Savaşta şimdiye kadar 71 bin Ukraynalı askerin hayatını kaybettiğini dile getiren Putin, Zelenskiy'e müzakare çağrısında bulundu. 

F-16 KONUSU

Ukrayna'nın bir süredir ABD'den almaya çalıştığı ancak pilotların eğitimi nedeniyle ertelenen F-16 teslimatına da değinen Rus lider 'F-16'ları teslim edecekler. Bu bir şeyi değiştirecek mi? Ben öyle düşünmüyorum. Bu sadece çatışmayı uzatır' ifadelerini kullandı.

ASYA-PASİFİK TİCARET HATTI

Putin, Rusya'nın Asya-Pasifik ülkeleriyle ticaret cirosunun geçen yıl yüzde 13,7 arttığını, yılın ilk yarısında ise yüzde 18,3 yükseldiğini bildirdi. Uzak Doğu ülkeleriyle madencilik konusunda ilerleme kaydedeceklerini aktaran Putin, sıvılaştırılmış gaz üretiminin ise 2030 yılına kadar 3 katına çıkarma hedefleri olduğunu söyledi.

PUTİN HAKKINDAKİ YAKALAMA KARARI

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Mart ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında Ukrayna'da işlenen savaş suçlarından sorumlu olduğu iddiasıyla tutuklama emri çıkardı. Bu karar sonrası Rusya'dan nadiren ayrılan Putin kritik zirvelere katılamadı. Son olarak G20 Zirvesi'ne Rusya'yı temsil etmesi için Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov katıldı. Putin ise karar sonrası Rusya'da düzenlenecek olan liderler bazlı toplantılardaki açıklamalarını sürdürdü.

HABER MERKEZİ