Raf-kasa fiyat farkına dikkat

Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Hancı, etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasındaki farkın tüketicilerin yoğunluklu şikayet konusu olduğunu söyledi.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Raf-kasa fiyat farkına dikkat

GÜNEBAKIŞ/Muhammed cOŞKUN

Çoğu tüketicinin mağdur olduğu ürünlerdeki etiket ile kasa fiyatları arasındaki farktan bahseden Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Hancı, bu tür mağduriyetlerde tüketicinin ne yapması gerektiğini anlattı. Hancı, vatandaşın alış-veriş fişini mutlaka kontrol etmesi gerektiğini vurguladı.

MAĞDURUZ

Yaşanan mağduriyet hakkında konuşan Hancı, ?Etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasındaki fark, tüketicilerin en fazla şikâyet ettiği konuların başında geliyor. Şikâyetlerin kimisi mağaza hatasından kimisi de tüketici hatasından kaynaklanıyor. Genellikle biz tüketiciler alışveriş listemizde olsun ya da olmasın alışveriş yapmış olduğumuz yerde bütün mallara alıcı gözle bakar o anlık bir refleks ile veya ihtiyacınız olduğunu düşünerek almak isteriz. Bu isteğimizi kamçılayan ise raflarda bulunan ve ürünlerin fiyat gibi bazı özelliklerini belirten etiketlerdir. Göz ucuyla da olsa etiketine ya bakarız ya da bakmayız veyahut da etraflıca sağına soluna bakar bu fiyatı eder mi der oracıkta kararımızı veririz. Alış verişimizi bitirdikten sonra kasanın önüne gelir ve herkes gibi satın aldığımız ürünleri banttın üzerine koyarız. Fiyatı okunan malların kümülatif fiyat toplamını nakit veya kredi kartımızla ödememizi yaparız. Çoğunlukla raflardaki fiyat etiketlerine dikkatle bakmayız ve kasa fişiyle etikette yazan fiyatın örtüşüp örtüşmediğine dikkat etmeyiz. İşte bu bizim genel olarak tüketicimizin alış veriş anlayışıdır. Maalesef bu şekilde yapılan alış verişi fırsat olarak bilen işyerleri de var. Şimdi bu yazımızda tükettim mallarının etiketteki fiyatı ile kasadaki fiyatının farklı olduğunu tespit eden tüketicilerimizin ne yapması gerektiğini anlatmaya çalışacağız.? dedi.

VATANDAŞ NE YAPMALI?

Bu tür mağduriyetlerde vatandaşın haklarından ve izlemesi gereken yoldan bahseden Hancı, ?Eğer satın alınmış olduğu ürünün etiketteki fiyatı ile kasada ki fiyatı arasında farklılık var ise; farkın tespit edildiği durumlarda tüketici dayanak olarak 28 Haziran 2014 tarihinde yayımlanan ?Fiyat Etiketi Yönetmeliği´ni gösterebilir. Malın veya hizmetin satış fiyatı başlıklı 10. maddesinde ?Malın satış fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda tüketici lehine olan fiyat uygulanır.´ hükmüne göre hareket etmelidir. Bu hüküm üzerine fiyatların hangisi tüketici için uygunsa satıcı o fiyatla ürünü tüketiciye satmak zorundadır. Bu konuda satıcı ile uyuşmazlık halinde tüketicilerimiz bu yönetmeliğin yürütmesini sağlayan Ticaret İl Müdürlüklerinin şikâyette bulunabilirler. Tabi şikâyet ederken, şikâyetimizde haklı olduğumuz ispatlamak gerekmektedir. Bu durumda ürünü raf fiyatı ile beraber fotoğraflamak en kolay yöntemdir. Ticaret il müdürlüğüne yapacağımız şikâyete çekmiş olduğumuz fotoğrafı ilave ederek başka tüketicilerimizin mağdur olmasını da engelleyebiliriz.? diye konuştu.