Rağbet artıyor

Bulunduğumuz bölgede çıkartılan ve genellikle aksesuar olarak kullanılması için işlenen Oltu taşının tesbih yapımında da kullanılması nedeniyle ilgi odağı olmayı başarıyor ve yerli yabancı hereksin dikkatini çekiyor.

Tarih: 07.10.2023 16:06 Güncelleme: 07.10.2023 18:27
Rağbet artıyor

www.erzurumgunebakis.com/ Halil İbrahim Aktaş

Geçmişten bugününe, Oltu taşı tesbihlerinin neden bu kadar rağbet gördüğü merak edilirken konuyla alakalı görüşlerini aldığımız Oltu taşı Tesbih satıcısı,” Tesbihi olamayan insan Erzurum’da çok nadirdir göremezsiniz”. İfadelerini kullandı. 

Tesbih satıcısı, “Diğer illere göre Erzurum’da tesbihe karşı aşırı derecede yoğunluk olduğu söylenebilir bunun nedeni ise stresi aldığını inandıklarından ve aksesuar olarak kullanmayı sevdiklerinden dolayı herkesin elinde hemen hemen birer tane tesbih var. Tesbihi olamayan insan Erzurum’da çok nadirdir göremezsiniz”

Oltu taşı tesbih fiyatları

“Şu an da Oltu taşının işlenmemiş hali 500 TL’den başlıyor ve 1000 liraya kadar çıkabiliyor. Kumpaslı olanlar özel yapım olduğu için daha pahalı oluyor ve her bit tanesi makine ayarında çıkıyor. Tesbihlerin işlenmiş olmasını ve gümüş püskül veya gümüş aksesuarlar taktırmak istendiğinde bu fiyat çok daha fazla olabiliyor.” 

Oltu taşına rakip

“Son zamanlarda da zaten kehribar taşını ortaya çıkardılar ve kendimize özgü olan oltu taşını öldürdüler bakıldığında kehribar olarak satılan ürünlerde kehribar değil, kehribar tozundan yapılmış oluyor. Gerçek kehribar fiyatları ise tesbihin gramına göre 1 dolar ile 6 dolar arasında değişmektedir. Ortalama bir kehribar tesbihi 3-4 bin lira olup işlemesi ve püskülüyle de 10-15 bin liraya kadar çıkabilir. Bizim buralarda zaten satış yok, önceden Gürcü Kapı kahvelerinde satılıyordu ki oraları da öldürdüler oralarda da artık satılamıyor sadece Taşhan’da satışlar iyi ama orası da olması gerekenin üstünde fiyat veriyor.”