Ramazan ayında insanlar neden gergin ve stresli olur?

Psikolojik Danışman Yavuz Aktepe, insanların Ramazan aylarında neden daha çabuk sinirlendiğini, öfkelendiğini açıkladı.

Tarih: 08.04.2024 23:08 Güncelleme: 08.04.2024 23:43
Ramazan ayında insanlar neden gergin ve stresli olur?

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ 

RAMAZAN AYINDA ÖFKENİN EN TEMEL SEBEBİ NEDİR?

Hepimizin bildiği üzere şöyle bir olgu vardır; Ramazan’da insanlar daha gergin ve sinirli olurlar. Peki, neden? 

Ramazan ayında ki öfkenin en temel sebebinin, insanların Ramazan ayını anlayamaması olduğunu ifade eden Psikolojik Danışman Yavuz Aktepe, “Ramazan’ı anladığımız takdirde dürtü kontrolünü çok daha kolay yapabileceğiz. Ramazan’ın yani oruç ibadetinin bize sunduğu en temel fayda dürtü kontrolüdür. Ramazan ayında en temel dürtülerden birisi olan yeme-içme dürtüsünü kontrol altına alabiliyoruz. Ancak gerginlik ve sinir dürtüsünü de aynı şekilde kontrol altına almalıyız” dedi. 

DİNDE YERİ VAR MIDIR?

“Bununla alakalı bir hadis bile mevcuttur: Peygamber Efendimiz diyor ki; “eğer siz oruçluyken herhangi birisi size kötü konuşuyorsa ben oruçluyum deyin ve oradan ayrılın”

Aktepe: “Bu ne anlama geliyor; demek ki burada Ramazan ayı bizim için sadece aç kalmak değildir, aç kalmanın da ötesindedir. Öfkeden ziyade biraz daha sakinlik, huzur, dinginlik ayına dönüşmelidir. 

Son olarak Yavuz Aktepe, “Ramazan ayının bize kazandırmak istediği o empatik anlayışa kulak verebilirsek; insanı anlamak, insanı sevmek, değer vermek, paylaşmanın ayı olduğunu fark edebilirsek işte o zaman öfkeyi ve dürtü kontrolünü çok daha rahat kontrol altına alabiliriz” şeklinde açıklamalarını sonlandırdı.