Ramazan ayında sağlıklı beslenme nasıl olmalı?

Diyet Benimlenin kurucu diyetisyeni Şeyma Aktaş, Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin nasıl olacağını Günebakış okurlarıyla paylaştı.

Tarih: 09.03.2024 22:36 Güncelleme: 09.03.2024 22:48
Ramazan ayında sağlıklı beslenme nasıl olmalı?

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur Bingöl 

Diyet Benimlenin kurucu diyetisyeni Şeyma Aktaş, Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin nasıl olacağını Günebakış okurlarıyla paylaştı. 

Konuşmasına, ramazan ayında sağlıklı beslenmenin temelinde sahurun olduğunu belirterek başlayan Aktaş, “sahur kesinlikle atlanmaması gereken bir öğün” diyerek sahurda ne gibi yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti. 

Aktaş, “sahurda çok hafif bir kahvaltı, zeytinyağlılar ve çorbalar tercih edebilirken, tokluk sağlaması için ayrıca peynirler veya yumurtalar kullanılabilir. Yine ekmek olarak daha uzun süre tok tutabildiği için tam tahıllı ekmeği öneriyorken, aşırı yağlı ve aşırı tuzlu yiyeceklerin ise tüketilmemesini öneriyoruz” söylemlerinde bulundu. 

“Sahurda çok fazla su tüketilmemeli”

Ramazan’da bir diğer önemli konunun ise su tüketimi olduğuna değinen Aktaş, “sahurda çok fazla su tüketmek kişiyi şişirmenin yanında gün içinde insanlarda oluşan susuzluğu engel olmadığı için iftar ile sahur arasında fazla su tüketmelidir” önerilerinde bulundu. 

“Bir iftar bir ara öğün ve bir sahur şeklinde öğünlerin olmalı”

Ramazan’da bir iftar bir ara öğün ve bir sahur şeklinde öğünlerin olması gerektiğini dile getiren Aktaş, “iftar ve sahur arasına mutlaka bir ara öğün konulmalı” diyerek, iftar yemeklerine çorbayla başladıktan sonra kısa bir ara verip ana menüye öyle geçilmeli ve ana menülerde ise kesinlikle sebze ağırlıklı yemekler tercih edilmeliyken, protein ve karbonhidrat ağırlıklı menülerin daha az tercih edilmesi gerektiğini önerdi. 

“Ramazan’da en büyük problem, şeker ve kolesterol”

Aktaş, “Ramazan'da en büyük problem şeker problemleri, tansiyon problemleri, kolesterol ve bağırsak problemleridir. Şeker probleminin sebebi kişinin tüm gün aç kalması ve daha sonra birden çok ani yüklenme yapması olurken, kolesterol problemleri kişinin yemeklerde yağlı yiyecekleri tercih etmesinden kaynaklı oluşur. Bağırsak problemleri ise gün içerisinde yeterince sıvı almamız ve yeterince posa tüketmemizden kaynaklanarak oluşur”. 

“Erzurum’da güzel yiyecek dediğiniz zaman akla yağlı yiyecekler gelir” 

Şehrimizde güzel yiyecek denildiği zaman akla yağlı yiyeceklerin geldiğinin vurgusunu yapan Aktaş, “reflüsü ve gastriti olan insanlar yağlı ve kızartma türünde yiyecekler tükettiği zaman karbonhidrat ağırlığının çok olmasından dolayı sıkıntı yaşıyorlar. Bu gibi sıkıntıları yaşamamaları için bizim tavsiyemiz her öğününde sebzeyi bulundurmalarıdır” diye konuştu. 

“Protein grubu kızartarak tüketilmemeli”

Protein grubunun da insan sağlığı için önemli olduğunu belirten Aktaş, “Ramazan sofralarında protein grubu bulundurulabilir ancak kızartma olarak değil de fırınlama, buğulama veya haşlama gibi yöntemleri kullanılmalı. Özellikle mide problemleri olan kişiler ramazanda kızartmadan kesinlikle uzak durmalı ve alması gereken sıvı miktarına dikkat etmeli” söylemlerinde bulundu. 

“Ramazan’da sodayı öneriyoruz”

Aktaş, “kişi günlük su ihtiyacını karşılayabilmesi için iftar ile sahur arasında aralıklı olarak su tüketmenin yanında mineral kaybı yaşadığı için soda veya maden suyu içebilir ancak bu gibi 

“Meyve tüketimi ramazan ayında sıfırlanıyor”

Aktaş, “meyve tüketiminin Ramazan'da hiç tüketilmemesi kişi için çok büyük bir problem olurken, bizler iftardan sonra meyve tüketmenin önemine değinerek her gün 2 porsiyon meyve tüketmelerini öneriyoruz”. 

“Şerbetli tatlılardan uzak durulamalı”

Aktaş, “Erzurum’da ramazan ayı ve tatlı denilince akla ilk gelen kadayıf tatlısı oluyorken bunun bir de iftardan hemen sonra tüketilmesinin yararı yok zararı var. Dolayısıyla tatlı seçimleri kızartılmış şerbetli tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlıları olmalıdır” önerilerinde bulundu.