RAMAZAN İMSAKİYELERİ TEKNOLOJİYE YENİK DÜŞTÜ

Eskiden her esnafın Ramazan’dan önce bastırıp vatandaşlara dağıttığı imsakiyeler, günümüzde birçok esnaf tarafından tercih edilmiyor.

Tarih: 15.03.2024 11:06 Güncelleme: 15.03.2024 11:07
RAMAZAN İMSAKİYELERİ TEKNOLOJİYE YENİK DÜŞTÜ

www.erzurumgunebakis.com / İhsan KUMRU

Teknolojinin her alanda kullanılıyor olması da imsakiyelere duyulan ihtiyacı ortadan kaldırdı.

Önceki yıllarda her esnafın Ramazan Ayı'ndan önce bastırıp halka dağıttığı imsakiyelerde, teknolojinin ilerlemesiyle akıllı cep telefonları ve dijital saat kullanımını artması talebi azaldığını ifade eden matbaacılar, İmsakiyeye talebin azalmasındaki başlıca sebeplerden biri ise teknoloji olduğunu söylediler.

Matbaacılar,” Eskiden çok yüksek oranda imsakiye basılıyordu. Ramazan ayının vazgeçilmezi imsakiyeyi neredeyse her iş kolundan esnaf bastırıyordu. Günümüzde teknolojiye yenik düşen imsakiyenin artık eskisi gibi çok fazla  bastırılmıyor. Önceden  bakkalından.  Berberine, marketinden, şirketine herkes imsakiye yaptırıyordu. Ramazanın dördüncü gününe kadar imsakiye  basılırdı. İnternet, telefon gibi  teknolojik aletler  imsakiyeyi bitirme noktasına getirdi. İmsakiye geleneksel  bir âdetimiz, yeni nesil  bu tür şeyleri önemsemiyor.   Önümüzdeki birkaç yıl içinde böyle giderse  imsakiye işi de tamamen biter. Geçmişe kıyasladığımız zaman şu anda imsakiye geleneği bitmeye yüz tutmuş durumda. Çünkü imsakiye basım âdeti bayağı azalmaya gidiyor. İmsakiye basan esnaf, hayır ve sevap için basıp müşterilerine ya da çevresinde bulunanlara dağıtıyorlar. Çünkü imsakiyenin içerinde sahur, iftar, namaz vakitleriyle beraber ayet ve hadisler yazıyor. İmsakiyeye talebin azalmasındaki başlıca sebeplerden biri ise teknolojidir. Bugün kolumuzdaki dijital saatler ve cep telefonlar işimizi bitiriyor. Yani teknolojinin ilerlemesi imsakiye basımını bitirme noktasına getirdi. Bundan 1o yıl önce cep imsakiyesi kullanılırdı. Kartvizit gibi basılıp cebe konulurdu. Şu anda cep telefonundan bakılabiliyor. Sektörü olumsuz etkiledi. Eski insanlar imsakiyeye yine bakıyorlar ama yeni nesil bakmıyor. İmsakiyenin ne olduğunu bilmeyen bile var.  Zamanla daha da düşerek imsakiye devri bitecek gibi gözüküyor. Bu da ilerleyen teknolojiden dolayıdır. Her şey akıllı telefonlarda var.”