Ramazan sonrası öğün artışına dikkat!

Diyetisyen Sema Binici, bayramın gelmesiyle birlikte tüketilecek yiyeceklerin miktarının aniden artırılmaması gerektiğini, öğün aralarının en az 2 en fazla 4 buçuk saat olacak şekilde düzenlenmesini söyledi.

Tarih: 13.04.2023 15:18 Güncelleme: 13.04.2023 15:55
Ramazan sonrası öğün artışına dikkat!

www.erzurumgunebakis.com/Rumeysa YAVANLI / Rabia ASLAN KARAKAŞ

Ramazan ayında beslenme düzeninin tamamen değişmesi metabolizmayı yavaşlatırken, bayramda artan öğünlerle birlikte dengesiz beslenmek vücudu ağırlaştırabiliyor. Artan öğünlerle birlikte bayramda tüketilen yağlı yemekler ve şerbetli tatlı ikramları sağlığınızı bozabiliyor. 

Ramazan Bayramı’nda dengeli beslenmemiz hakkında açıklama yapan Diyetisyen Sema Binici, şunları kaydetti, 

“Ramazan ayı boyunca günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzeninde meydana gelen değişikler sonrasında Ramazan Bayramı’nın gelmesiyle birlikte öğün sayısının birden artış ve daha fazla yeme isteğiyle birlikte sindirim sisteminde rahatsızlıklarla karşılaşabiliriz.  Bayram sabahı güne hafif bir kahvaltıyla başlanmalıdır. Geleneksel olarak bayram ziyaretlerinde tatlı ikramı olacağından şeker, bal, reçel gibi besinler önerilmemektedir. Örneğin bir haşlanmış yumurta, az yağlı tuzsuz peynir, zeytin, domates, salatalık, mevsim yeşillikleri gibi geleneksel kahvaltıyla beslenilebilir. Kızartma, kavurma, sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş besinler önerilmemektedir. Tatlı tüketimi çok isteniyorsa hamurlu şerbetli tatlılar yerine küçük porsiyonlar halinde sütlü tatlılar tercih edilebilir. Bayramda küçük kaçamaklar elbette olacaktır. Bu durumlarda bir sonraki öğünlerde hafif yemekler tercih edilebilir. 

 

‘Bayram’da fazla çay, kahve tüketmeyin’

Ramazan sonrası sindirim sisteminde değişiklik olacağına dikkat çeken Binici, ‘Ramazan ayı sonrasında beslenme düzenimizde ani değişiklik sonucu sindirim sistemimizin düzenli çalışması ve kabızlıktan korunmak için lif yani posa içeriği yüksek olan taze sebze, meyve, kuru baklagil tüketimi önerilmektedir. Her ne kadar iftar ve sahurda su tüketilse de yeterli gelmeyebilir. Vücutta oluşan ödemleri atabilmek için özellikle ilk iki hafta günde en az 2 buçuk litre su tüketilmesi gerekir.   Bayramların ilk günlerin de yaşlı ve tansiyon hastaları öncelikli olmak üzere tüm bireyler çay kahve gibi kafein oranı yüksek içecekleri gün boyu fazla tüketmemelidir. Mümkün olduğunca bayram ziyaretlerine yürüyerek gidilmelidir. Fiziksel aktivitenin yani aktif yaşamın kan şekeri ve kolesterolü azaltmaya ve bağırsak hareketlerini artırmaya yardımcı olduğu unutulmamalıdır.” diye konuştu.