Rasim Fırat’tan yıl sonu değerlendirmesi

Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat 2023 yılını esnaf açısından değerlendirdi.

Tarih: 19.12.2023 12:52
Rasim Fırat’tan yıl sonu değerlendirmesi

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur Bingöl 

2024 yılına sayılı günler kala 2023 yılının değerlendirmesini yapan Fırat, Konuşmasına 2023 yılının esnaflar için zor bir yıl olduğunu ifade ederek başladı.

Fırat, “Ülkemiz gerçekten çeşitli zorluklar atlattı bu anlamda büyük ülkeyiz ve tabii atlatacağız. 2020 yılında başlayan ve 2 seneye kadar uzayan pandemi ile hem ülkemiz hem de esnaflarımız mücadele etmeye çalışırken, 6 Şubat 2023’te iki deprem meydana geldi ve 11 ille beraber tüm Türkiye’yi her anlamda etkiledi. Yine 10 Mart tarihinde yapılan yerel seçimlerin 14 Mayıs’ta tekrarlanması bir sürü parasal sıkıntılara ve ekonomik sıkıntılara neden oldu. Tüm bunlar gerçekleşirken dolayısıyla esnafımızda beklediği kadar işini yapamadı” dedi. 
Ülke ekonomisi ne kadar iyi olursa rahat olursa esnafında o kadar iyi olacağının altını çizen Fırat, “Seçimlerden dolayı gerek asgari ücretin artırılması gerek çalışan memurlarımızın maaşlarının iyileştirilmesi gerek ise biraz az oldu ama emeklilerimizi memnun edilemese de emeklilerin maaşlarına gelen zamlarla iyileştirilmeye gidildi. Hükümetin vatandaşa vermiş olduğu zamlar olumlu yönde piyasaya yansıyor ama her insanın da fıtratında daha fazla kazanayım, daha fazla nasıl kazanırım olduğu için dolayısıyla esnaflarımızın da çeşitli çek senet ödemeleri, kredili çalışmalar, vadeli veya bankalardan faizli para almaları kolay olmadığı için esnafımızın beklediği kadar rahat ve güzel geçmedi biraz sıkıntılı geçti” ifadelerini kullandı. 

2024 mahalli idareler seçimlerine de değinerek esnaf üzerinde olumlu etkilerinin olduğunu belirten Rasim Fırat, “Önümüzde 2024 mahalli idareler seçimleri var onların da bizim esnafımız üzerinde çeşitli olumlu anlamda etkileri var şöyle ki hareket var. Seçimlerle alakalı gerek il dışından olsun gerekse il içerisinde veya ilçelerimize doğru hareketin olduğu yerde esnafımıza olumlu yönde katkı sağlar. Dolayısıyla bu tür şeyler esnafımızın da lehinedir. Seçimleri de inşallah sağ selamet atlatırız ondan sonra da esnafımızın gözünün önüne bakması lazım” söylemlerinde bulundu. 

Türkiye'de enflasyonun çok yüksek olduğunu vurgulayarak esnafa uyarılarda bulunan Fırat, “resmi rakamlara baktığımız zaman Enflasyon için yüzde 64, yüzde 65 deniliyor ama işin doğrusu daha fazla. Resmiyete yansımıyor biraz böyle baskılı bir enflasyon var dolayısıyla esnafımızın da bu işlere biraz daha hazırlıklı olması lazım, biraz daha dikkatli özsermaye için biraz daha gayretli çalışmaları lazım” şeklinde konuştu.