Rayiç bedel değişikliğinin en çok yapıldığı yıl 2023 oldu

2023 yılı en fazla rayiç bedel değişikliğinin yapıldığı yıl olarak rekor kırdı.

Tarih: 29.12.2023 16:24 Güncelleme: 29.12.2023 21:06
Rayiç bedel değişikliğinin en çok yapıldığı yıl 2023 oldu

www.erzurumgunebakis.com / Sedanur BİNGÖL

İşyerlerinin büyüklüğü, merkezi içindeki konumu, potansiyel iş hacmi ve ciro gibi hususların dikkate alınmasıyla düzenlenen rayiç bedel, 2023 yılı içinde birçok kez değişikliğe giderek geçmiş yılların en fazla değişiklik yapıldığı yıl oldu. 

Erzurum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat, geçmiş yıllara göre 2023 yılı içinde birçok kez rayiç bellerde düzenleme yaptıklarını ifade ederek, “geçmiş yıllarda verdiğimiz rayiç fiyatlar en az bir sene boyunca değişmeksizin sabit kalırken, 2023 yılı içinde Esnafın talebi doğrultusunda verilen tarifeleri, rakamları değiştirmek zorunda kaldık” söylemlerinde bulundu.

Önceki yıllarda rayiç fiyatların belirlenmesinden sonra 2 sene boyunca başka bir rayiç bedeli vermediklerini aktaran Fırat, “Ülkede enflasyonun yüksek oluşundan, her geçen gün fiyatların artmasından dolayı, esnaf malzemelerinin girdilerinin yüksek oluşundan dolayı biz nerdeyse her ayda bir rayiç vermek zorunda kalıyoruz” dedi.

Fırat, rayiç fiyatlarda değişikliğe gidildiğinde vatandaşın zor bir duruma düştüğünü, değişikliğe gidilmediğinde ise esnaf için zor bir duruma düştüğünü belirterek, “Ülkemizdeki hayat şartları bugün için böyle ve buna ayak uydurmak durumundayız. Esnafın memnun olması için fiyatların yükselmesi önemli değil önemli olan fiyatların sabit kalarak sirkülasyon olması lazım” şeklinde konuştu. 

Sirkülasyonun oluşması noktasında “günde 50 kilo et alıp satan kasabın mı, yoksa günde 150 kilo et satan kasabın mı daha çok kazanacağını dile getiren Fırat, “Esnaf, 100 kişiye hizmet etsem mi daha çok para kazanırım yoksa bin kişiye hizmet etsem mi daha çok para kazanırım diye düşünmeli ve müşterinin gelip gitmesini sağlayarak sirkülasyonu oluşturmalı” önerilerinde bulundu.