Regaib Kandili’nin önemi ve anlamı

Erzurum İl Müftü Yardımcısı Sebahattin Erdoğan, Müslümanların kutsal mevsiminin olan üç ayların başlangıcı kabul ettikleri Regaib Kandili’nin öneminden ve anlamından bahsetti.

Tarih: 12.01.2024 16:30
Regaib Kandili’nin önemi ve anlamı

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ 

Müslüman âleminin kutsal mevsimi olan üç aylar bugün itibariyle başladı. Geçtiğimiz gün, yani perşembe gününü cuma gününe bağlayan gece ise üç ayların başlangıcı kabul edilen Regaib Kandili olarak biliniyor. Müslümanlar, Regaib Kandili’nde benliklerini arındırır. 

Erzurum İl Müftü Yardımcısı Sebahattin Erdoğan, üç ayların başlangıcı kabul edilen Regaib Kandili hakkında konuştu. 

Regaib Kandili’nin üç ayların başlangıcı olarak bilinen bir gece olduğunu söyleyen Erdoğan, “Hz. Muhammed’in döneminde böyle bir kandil gecesinden bahsedemiyoruz ancak idrak edilmesini tavsiye ettiği ve duaların kabul olduğu zaman dilimlerinden bir tanesi olduğu biliniyor” dedi. 

“Bu aylarda özellikle Regaib Kandili’ni bir başlangıç olarak kabul edersek arınmanın kapısını açtığımızı söyleyebiliriz” ifadelerini kullanan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti;

“Bugüne özel bir ibadet yoktur. Tabi sadece Regaib Kandili için değil diğer kandiller içinde özel bir ibadet şekli yoktur. Kardeşlerimiz içlerinden geldiği şekilde bugün için dualarını yapabilirler, bizim bu anlamda tavsiyelerimiz en az bir günlük kaza namazlarını kılmalarını suretiyle o geceyi ihya etmeleridir.”

“Müslümanlar bugünü fırsat bilerek arınmaya, ibadetlerinde ki eksiklikleri gidermeye çalışırlar”

“Regaib, özellikle bugün rağbet edilen veya arzulanan anlamına geliyor. Kendisine rağbet edilen bol ve değerli şey anlamlarına da gelebiliyor. Müslümanlar bugünü fırsat bilerek arınmaya, ibadetlerinde ki noksanlıkları gidermeye çalışırlar. Yeni bir iklime kapı aralarlar. Bu zaman diliminde Müslümanların Kur’an okuması, istiğfarda bulunmaları, dua etmeleri, zikir ile meşgul olmaları hem ümmetin sağlığı hem de ailelerinin sağlığı ve sıhhati için Allah’a yakarışlarda bulunmaları Regaib Kandili’nin idrak edilmesi açısından önemlidir.”