“Rehabilitasyon Merkezlerinde özel eğitim öğretmeni yok”

Erzurum'da faaliyet gösteren Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Yahya Şaşi, şehirdeki rehabilitasyon merkezlerinin tamamen ticarethanelere dönüştüğünü ve özel eğitim öğretmenlerinin eksikliğinin büyük bir sorun olduğunu belirtti.

Tarih: 25.01.2024 23:24
“Rehabilitasyon Merkezlerinde özel eğitim öğretmeni yok”

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ 

Şaşi, "Erzurum'da yaklaşık 30 tane rehabilitasyon merkezi bulunuyor ancak bu merkezlerin çoğu tamamen ticarethanelere dönüşmüş durumda. Devlet ödemeleri yapıyor ancak okullarda özel eğitim öğretmenleri bulmakta büyük zorluk çekiyoruz." dedi.

MALİYETLER YÜKSEK EĞİTİM İMKÂNLARI EKSİK

Rehabilitasyon merkezlerinin maliyetlerinin yüksek olduğunu ancak buna rağmen özel eğitim öğretmenlerinin eksikliği nedeniyle çocuklara yeterli eğitim imkânlarının sunulamadığını vurgulayan Şaşi, "Devlet sizlere ödeme yapıyor. Siz bu paralarla ne yapıyorsunuz? Geçenlerde edindiğim bir bilgide bir engelli çocuk için okula bir ayda 7 bin 800 TL para ödenmiş. Düşünün ki Erzurum'da en küçük rehabilitasyon merkezinin 200'e yakın öğrencisi bulunuyor. Çok büyük paralar dönüyor. Ancak özel eğitim öğretmenlerinin yetersizliği büyük bir sorun." şeklinde konuştu.

AİLELERE DE GÖREV DÜŞÜYOR

Şaşi, ailelere de büyük görevler düştüğünü belirterek, "Aileler çocuklarının eğitimini takip etmeli, okuldan sonra durumlarını sormalıdır. Okullarda 45 dakikalık bir seans var. Ayda sekiz saat, haftada 2 gündür. Erzurum genelinde 57 bin engelli insan var. Özel gereksinimli çocuklara öğretmen bulmakta zorluk çekiyoruz. Bu bizim için büyük bir sorundur." ifadelerini kullandı.

ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETMENLERİ İHTİYACI “ACİL”

Erzurum Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Yahya Şaşi, son olarak rehabilitasyon merkezlerindeki özel eğitim öğretmeni eksikliğinin acilen giderilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Öğretmenleri seçerek işe alsınlar, özel eğitim öğretmenlerini çalıştırsınlar. Bir beden eğitimi öğretmeni zihinsel engelli bir çocuğa ne katkı sağlayabilir? Özel gereksinimli çocuklara öğretmen bulmakta zorluk çekiyoruz. Bu bizim için büyük bir sorundur." şeklinde konuştu.