RESTORASYON HAREKATI!

Kültür Müdürlüğü'ne bağlı birimler, karanlık Kümbet, Yakutiye Medresesi ve Türk İslam Eserleri-Etnografya Müzesinde geniş kapsamlı Restorasyon çalışmalarına başladı.

Tarih: 20.10.2021 20:28
RESTORASYON HAREKATI!

Sinan AYDIN

Erzurum da tarihi eserlerin korounması ve gelecek nesillvre aktarılması kapsamında önemli tarihi yerlerde geniş kapsamlı restorasyın çalışması başlatıldı. Bu kapsamda, karanlık kümbet olarak bilinen Emir Sadrettin Kümbeti, Yakutiye Medresesi ve Türk İslam Eserleri ve Etnografya Müzesinin Restorasyon çalışmalarına, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne bağlı Erzurum Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından başlandı.

MÜDÜR ALMAZ: KIŞA HAZIR HALE GETİRİLECEK

Çalışmalarla ilgili bilgi veren İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz, '' Bilindiği üzere Karanlık Kümbet geçen yıl yapılış tarihi olan 1308 yılından itibaren ilk defa kapsamlı bir restorasyona alınmıştı. Bu yılda restorasyon çalışmaları devam etmektedir. (Emir Sadrettin Kümbeti) diğer adıyla Karanlık Kümbetin içinin mevcut boyalarının sökümü, arka cephe tarafından akan su sızıntısının giderilmesi, kapı ve pencere değişimi, dış cephenin derzi ile bozulan kümbet taşlarının değişimi yapılarak kışa hazır hale getirilecek'' dedi.

BOZULMUŞ OLAN TAŞLAR DEĞİŞTİRİLİYOR

Müdür Almaz, açıklamalarına şöyle devam etti: "Ayrıca, Yakutiye Medresesi ile Türk İslam Eserleri ve Etnografya Müzesinin restorasyonu da devam ediyor. Geçen yıl çatı, iç duvar ve sıva restorasyonu, ıslak zemin iyileştirilmesi yapılmış, bu yıl ise müzenin ve mevcut kümbetlerin çatı kısmının üst örtüsünün restorasyonu, su yalıtımı ve bozulmuş olan taşların değişim çalışmaları yapılarak kış ayına hazır hale getirilecek" şeklinde konuştu.