?Robotik optik´ iş birliği

Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) yerleşkesinin atmosferik ve astronomik görüş kalitesini sürekli ölçecek ve analiz edecek robotik optik bir sistemin (MASS-DIMM) kurulmasına yönelik hazırlıklar ve alımlar tamamlandı. Sistemin kurulumu noktasında, Lomonosov Mos

Tarih: 01.01.0001 00:00
?Robotik optik´ iş birliği

Dilek BAYRAK

Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) Projesinde "Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi - Sternberg Astronomi Enstitüsü" (SAI) ile Atatürk Üniversitesi bünyesindeki ATASAM arasında bilimsel işbirliği ve ortaklık protokolü imzalandı. Bu yıl itibariyle sistemin kurulumu tamamlanacak ve bilimsel gözlemlere başlanacaktır.

Konuya ilişkin ATASAM´dan yapılan duyuruda şu ifadelere yer verildi:

Atatürk Üniversitesi Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATASAM) Müdürlüğü bünyesinde yürütülmekte olan Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) Projesi kapsamında; DAG yerleşkesinin atmosferik ve astronomik görüş kalitesini sürekli ölçecek ve analiz edecek robotik optik bir sistemin (MASS-DIMM) kurulmasına yönelik hazırlıklar ve alımlar tamamlandı. Sistemin otomasyon kısımları ATASAM tarafından gerçekleştirildi. Bu konudaki çalışmalarıyla bilinen ve büyük gözlem evlerine de benzer optik sistemleri tasarlayıp kurulumunu yapan "Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi - Sternberg Astronomi Enstitüsü" (SAI) ile Üniversitemiz bünyesindeki ATASAM arasında bilimsel işbirliği ve ortaklık protokolü "8 Ağustos 2017" tarihi itibariyle imzalandı ve yürürlüğe girdi. Bu yıl itibariyle sistemin kurulumu tamamlanacak ve bilimsel gözlemlere başlanacaktır.