Ruslar çoğunu tahrip etmiş!

Erzurum Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürü Remzi Ertek, şehirdeki tarihi çeşmeler hakkında açıklamalarda bulundu.

Tarih: 02.02.2024 14:11
Ruslar çoğunu tahrip etmiş!

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ 

Ertek, 1940'lara kadar Erzurum'da içme suyunun çeşmelerden ve Palandöken'den gelen hatlar aracılığıyla karşılandığını belirtti. Ancak suyun yetersiz gelmesiyle birlikte şehrin alt kotlarında kuyular açıldığını ve bu kuyu sayısının 2008'e kadar 51'e ulaştığını ifade etti. Ertek, kuyulardan sağlanan suyun miktarının yetersizliği ve elektrik maliyetlerinin artmasıyla suyun fiyatının da yükseldiğine dikkat çekti.

“2008’DEN ÖNCE BAZI YERLERDE GECELERİ SADECE 2 SAAT SU AKIYORDU”

2008'den önce şehirde bazı mahallelerde gece sadece 2 saat su akışı sağlanabildiğini aktaran Ertek, bu durumun şehir genelinde su sıkıntısına neden olduğunu vurguladı. Palandöken Barajı'nın inşaatının tamamlanmasıyla birlikte 2008'in kasım ayında barajdan şehre su verilmeye başlandığını belirten Ertek, vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için şehrin çeşitli yerlerinde Palandöken Dağı'ndan gelen suların çeşme suyu olarak dağıtıldığını söyledi. Yaklaşık 150 yeni çeşmenin 2010'dan sonra Palandöken'den gelen suyla birlikte yapıldığını ifade etti.

GÜNÜMÜZDE YAKLAŞIK 100 TARİHİ ÇEŞME KALDI

Ertek, şehirdeki tarihi çeşmelerin önemine de değinerek, Rus işgali sırasında birçoğunun tahrip olduğunu ve günümüze yaklaşık 100 tane tarihi çeşmenin kaldığını belirtti. Bu çeşmelerin restore edilerek şehre kazandırılması için çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi.