Rusya, petrol üreticisi olarak Suudi Arabistan'ı geçecek

Uluslararası Enerji Ajansı aylık petrol piyasası raporunda, Rusya'nın en büyük OPEC+ ham petrol üreticisi olarak Suudi Arabistan'ı geçmek üzere olduğunu söyledi.

Tarih: 17.07.2023 15:55 Güncelleme: 17.07.2023 16:09
Rusya,  petrol üreticisi olarak Suudi Arabistan

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tahminlerine göre Suudi Arabistan'ın toplam ham petrol üretimi, fiyatları dengeleme çabasıyla üretim kesintisini uzatmaya karar verdikten sonra, Temmuz ve Ağustos ayları boyunca günde 9 milyon varile (bpd) düşecek.

Ajans, bu üretim hacminin krallığın iki yıl içinde ürettiği en düşük seviye olacağını ve Rusya'yı OPEC+ ham petrol ihracatçıları grubunda en büyük petrol üreticisi yapacağını söyledi.

Bu ayın başlarında Riyad, günlük 1 milyon varillik gönüllü ham petrol üretim kesintisini Ağustos'u da içerecek şekilde bir ay daha uzatacağını duyururken, Rusya da eş zamanlı olarak gelecek ay ihracatta günde 500.000 varil kesinti yapacağını duyurdu. Kesintiler, küresel arzın yüzde 1,5'i kadar olacak.

IEA verilerine göre Haziran ayında Suudi Arabistan günde 9,98 milyon varil üretirken, Rusya günde 9,45 milyon varil pompaladı.Suudi Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman daha önce OPEC+ grubunun bir parçası olarak Riyad ile Moskova arasındaki derin iş birliğine vurgu yapmış ve petrol piyasasını desteklemek için "ne gerekiyorsa" yapma sözü vermişti.En son ham petrol kesintileri, bazı OPEC+ üyelerinin ilk olarak Nisan ayında ilan ettiği ve ardından 2024'ün sonuna kadar uzatmayı kabul ettikleri günlük 1,66 milyon varillik gönüllü kesintilerin üzerine geldi.

OPEC+, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve dünya ham petrolünün yaklaşık yüzde 40'ını pompalayan Rusya dahil müttefiklerinden oluşan bir gruptur. Kasım 2022'den beri petrol üretimini azaltıyor.

Bu arada, Rusya petrol sevkiyatları Haziran ayında 2021'den bu yana en düşük hacmine geriledi ve bu, Moskova'nın bu yılın başlarında aylar süren güçlü ihracatın ardından gönüllü kesinti planını uyguladığının bir işareti

.

 HABER MERKEZİ