Rusya'nın en büyük özel bankası Çin'e genişlemeyi planlıyor

Rusya'nın en büyük özel bankası Alfa-Bank, Pekin ve Şanghay'da ofis açmayı planlıyor.

Tarih: 12.09.2023 15:19
Rusya

Alfa-Bank yaptığı açıklamada, Rusya'nın en büyük özel kredi kuruluşu Alfa-Bank'ın Çin'de ofis açmaya hazırlandığını açıkladı.

Alfa-Bank'ın yönetim kurulu Pekin ve Şangay'da iki ofis açma planlarını duyurdu ve gerekli kayıt belgelerini yakında Çin Halk Bankası'na sunacak.

Duyuruya göre Alfa-Bank, Asya'nın güç merkezindeki genişlemeyi "stratejik açıdan önemli" olarak gördüğü için Çin'in iki önemli şehrinde aynı anda tam teşekküllü şubeler açan ilk özel Rus bankası olmayı planlıyor.

Yılın başından bu yana Alfa-Bank, Rusya pazarında Çin yuanı cinsinden en çok kredi veren kuruluş haline geldi ve ülkedeki tüm yuan kredilerinin üçte birini oluşturdu.

 Alfa-Bank'ın büyük ve orta ölçekli işletme departmanı başkanı Vladimir Voeykov yaptığı açıklamada, “Bu yıl Çin ile çalışan ithalatçı ve ihracatçılara yönelik bir hizmet başlattık ve gümrük işlemlerini kolaylaştırdık. Ayrıca Çin odaklı otomobil satıcıları için geniş çaplı bir forum düzenledik ve 'yarın için' yuan satın almak için karlı seçenekler sunduk ve müşterilerimizin Çin'den ortaklarla çalışmasını kolaylaştırmak için her şeyi yaptık. Şubelerimizin açılması stratejimizde ileriye doğru atılmış mantıklı bir adımdır. Bunun Rus müşterilerinin Çin'le daha verimli iş yapmalarına yardımcı olacağından eminiz" dedi.

Hareket, Rusya ile Çin arasındaki büyüyen ekonomik bağları yansıtıyor. Süreç, Ukrayna'daki çatışma nedeniyle Moskova ile Batı arasında artan gerilimler ve Rusya'ya yönelik çok sayıda ekonomik yaptırım dalgası karşısında hızlandı.

Kısıtlamalar Rusya'nın Batı pazarlarından Doğu'ya yönelmesine yol açtı. Çin gümrüklerinden elde edilen verilere göre 2022 yılı sonu itibarıyla Rusya, Avrupa'nın Çin'e ihracatta birinci, ithalatta dördüncü, ticaret cirosunda ise ikinci ülkesi konumuna geldi.

HABER MERKEZİ