SAÇLAR ÖNEMLİ!

Vücutta dış görünüşü etkileyen en önemli etkenlerden biri olan saçın, eczanelerdeki analiz süreci.

Tarih: 10.08.2023 23:26
SAÇLAR ÖNEMLİ!

www.erzurumgunebakıs.com / Sedanur Bingöl

Eczacılığın yanında saç analizleri yaparak, danışanlarının yaşadıkları problemler doğrultusunda doğru yöntemlerle gerekli olan yerlere yönlendirerek etkili çözümler sunan Eczacı İnci Ağlamış Budak, “Saç problemlerinin temelinde çoğunlukla kansızlık, çinko ya da D vitamini gibi vitamin eksiklikleri olabiliyor.” İfadelerini kullandı. 
Budak, “Saç analizi yapılırken belli başlı birkaç cihaz kullanarak veya manuel olarak da saç analizleri yapabiliyoruz. Kullandığımız cihazı, bir nevi büyüteç gibi düşünürsek kıl köklerine ya da deriye daha da yakınlaşarak, daha iyi incelememizi sağlıyor. Bu analiz sırasında gözlemlediğimiz kıl yapısının kalınlığı, derinin ve özellikle kıl köklerinin açık olup olmadığı, saç derisinin nefes alıp almadığı yönünde oluyor ama öncesinde danışanlara kan tahlili yaptırmalarını öneriyorum. Çünkü çoğunlukla saç problemlerinin temelinde kansızlık, çinko ya da D vitamini gibi vitamin eksiklikleri olabiliyor. Bu nedenle de önce aile hekimliğinde ya da özel doktorları varsa, özel doktorlarında tahlil yaptırdıktan sonra bir değerlendirme yapıyoruz.”
Sık rastlanan saç problemlerine de değinen Eczacı İnci Ağlamış Budak, saç dökülmesine karşı ne gibi önlemler alınması gerektiğini de açıkladı. 
Budak,” Çoğunlukla rastladığımız problemler ise, erkek tipi dökülme dediğimiz alnın üst yüzeyinde, sağ ve sol kenarlardaki dökülmeler olabiliyor, bir de tepe kısmındaki dökülmelerden şikâyetçi olabiliyorlar. Kadınlarda ise özellikle sık sık saçını boyatan kadınlarda, yıpranmaya bağlı ya da derinin boyadan zarar görmesiyle dökülmeler meydana gelebiliyor. Boyadan kaynaklı saç dökülmelerinde badem yağı, zeytin yağı ve vitaminlerden oluşan saç besleyici özel karışımlar yaparak, günlük haftalık veya aylık olarak bakım yapmalarını öneriyoruz. Özel karışımları akşam yatmadan önce uygulayıp sabaha kadar bekleterek olumlu sonuçlar alabilirler. Saç dökülmesi gibi problemlerle gelen insanlara çoğunlukla içerden destek uygulamalarını öneriyoruz. Demir eksikliği, çinko eksikliği gibi durumlar söz konusuysa çinko ve demir tabletlerini kullanmalarını öneriyoruz. Çok sık yapılan bir hata var, özellikle kansızlık problemi olan kişilerde, doktorun bir defaya mahsus yazmış olduğu kan ilacını kullanıyor ve bitti sanıyor ama eğer kan tahlilinde demir değerleri oldukça düşmüşse kişide kansızlık problemi varsa bu tarz bir vitamini en az altı ay kullanması gerekiyor ki depoları doldurulabilsin. Kan ilacı kullanmaya başlayan bir kişi en az 6 ay boyunca kullanması gerekiyor. Çoğu danışanlarıma hem içerden hem de dışardan desteklemeyi öneriyorum. İçerden demir kullanımı, çinko kullanımı, D vitaminleri kullanımı, yine biotin dediğimiz B7 vitaminlerinin kullanımını ağız yoluyla alınmasını, sonrasında ise Hindistan cevizi yağıyla, badem yağıyla, zeytin yağıyla ya da yine bu vitaminlerden oluşan yağlarla bir karışım yapıp saça maske şeklinde uygulamalarını öneriyorum, tabi ama çok ciddi bir saç dökülmesi problemi yaşayan bir kişi ise bazı dermaroller dediğimiz aparatlar var onlarla bu maskelerin uygulanarak kullanılması daha verimli olabiliyor."
SIK KARŞILAŞILAN SAÇ PROBLEMLERİ 
Budak, “Çoğunlukla karşılaştığımız problemler, saç dökülmesi, kepek sorunu, deride hassasiyet, kızarıklık, tahriş, kuruluk ya da sürekli yağlanma problemleri ile gelebiliyorlar. Saç problemlerinin başında yanlış şampuan kullanımı da gelebiliyor özellikle yağlı saçlara sahip kişiler nemlendirici içerikli şampuan kullanmamalıdır. Kuru saçlar ya da hassasiyet ve tahriş olmuş kişiler kullanmalı. Şampuanların içeriğine çok dikkat edilmesi gerekiyor. Sırf ucuz ya da uygun diye içinde ne olduğu bilinmeyen şampuanlar kullanılmamalı. Şampuan konusunda çok sık yapılan hatalardan biri de vitamin içeren ampulleri alıp direkt şampuanın içine katarak uyguluyorlar ve onun iyi geldiğini zannediyorlar ama çok yanlış bir şey yapıyorlar çünkü doğru şampuanı almış olsalar bil bu tarz ampul vitaminler etkisini kaybetmesine neden oluyor”.