Sadece içmek değil o alanda çalışmakta haram

Yakutiye İlçe Müftüsü Osman Yazıcı, içki içmenin haram olduğu gibi, içki imalatı yapan ve içki kullanılan alanlarda çalışarak kazanılan paranın da haram olduğuna vurgu yaptı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Sadece içmek değil o alanda çalışmakta haram

 

İçkinin haram olduğunu Kur´an´ı Kerim´de belirtilen ayetle açıklayan Yakutiye Müftüsü Osman Yazıcı, içkiyi içmenin dışında da haram bulaşabileceğini bildirdi. İçkinin imalatı, satışı, tüketimi gibi alanlarda çalışmanın da yanlış olduğuna dikkat çeken Yazıcı, kazancın haram olduğuna belirtti.

İçki tüketilen veya satılan mekânlarda çalışılmaması konusunu anlatan Yazıcı, ?Bir şeyi helal ve haram kılan ancak Allah´tır. O hiç kimseye haram kılma yetkisi vermemiştir. Bu yüzden İslam âlimleri haram olduğuna dair dair kesin delil olmayan hiçbir şeye haram dememiştir. Müslümanların yediğine ve içtiğine çok dikkat etmesi gerekiyor. İnsanoğlunun yiyecek ve içeceklerle helal olduğu belirtilmemişse bu durumda o yiyecek ve içeceklerden ölmeyecek kadar tüketilebilir. Günümüzde bazı insanlar haram olduğunu bilmeden yiyecekleri kullanmakta ve bu malların imalatında çalışıyorlar. İçkinin haram olduğunu Kuran´ı Kerimin Maide süresinin 90. ve 91. ayeti kerimesinde ?Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar), fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir; bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz. Şeytan içki ve kumar yoluyla ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi, Allah´ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık (bunlardan) vazgeçtiniz değil mi?´ diyor. İnsanı Allah´a ulaşmadan alıkoyan, insanlara zarar veren her şey kullanılması haram olduğu gibi korunup muhafaza edilmesi, satışa sunulması da haramdır. Herhangi bir Müslüman içki imalatında veya içkinin kullanıldığı ortamda çalışması durumda kazancı haramdır.  Böyle ortamlarda çalışanların helal çalışma alanlarını araştırıp, kazançları helal olması için gayret göstermeleri esastır.? dedi.  

Muhammet Coşkun