SADECE AYAKKABI TEMİZLEMİYOR

Hayatımızda sıklıkla kullandığımız yürüyen merdivenlerin kenarlarında bulunan fırçalar birçok kişinin dikkatini çekiyor.

Tarih: 23.03.2024 09:54
SADECE AYAKKABI TEMİZLEMİYOR

www.erzurumgunebakis.com / İhsan KUMRU

Vatandaşlar yürüyen merdivenlerdeki fırçaları ayakkabılarını fırçalamak kullanıldığını düşünse de durum böyle değil yürüyen merdivenlerin kenarında bulunan fırçalar merdiven ile yan panel arasına sıkışmasını engeller ve mekanizmanın bozulmamasını sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Yine ayrıca insanların kıyafetlerinin buralara sıkışarak farklı tehlikeler yaratmasını önlemek amacıyla kullanılmaktadır.

YÜRÜYEN MERDİVENLERDEKİ FIRÇALAR NE İŞE YARAR?

Yürüyen merdivendeki fırçalar kıyafet, ayakkabı, ayakkabı bağı gibi eşyaların hareketli merdiven ile korkuluk arasına sıkışmasını önlemek için takılıyor. Yani, uzun kıyafetlerin sıkışmasını önleyerek kaza veya yaralanma riskini azaltmak hedefleniyor. Fırçalar ayrıca yanlarda birikmiş olabilecek kir veya kalıntıları temizleyerek yürüyen merdivenin yanlarının temiz tutulmasına da yardımcı oluyor. Bu durum güvenlik nedeniyle önemlidir: Moloz birikmesi, merdivenin kenarlarını kaygan hale getirebileceğinden insanlar kayıp düşebilir bu yüzden fırçaların olması gerekiyor. Yürüyen merdivenin yan tarafında bulunan fırçalar her ne kadar ayakkabı temizlemeye yarar sağlasa bile merdiven ile yan panel arasında döngüyü devam ettiren merdivenin çalışmasını sağlayan parçaların zarar görmemesi adına yerleştirilmiş bir nesnedir. Yürüyen merdivenlerin mekanizmasını bozmaması için yerleştirilen bu fırçalar, vatandaşların sıkışmasını da önleyerek önemli bir güvenlik sağlamaktadır. Küçük cisimlerin boşluğa düşmesine engel olur.Giysi parçalarının ve ayakkabı tabanlarının bu bölgeye sıkışmasını önler. Yürüyen merdivende bulunan fırçalar merdivenin arızalanmasını önler.İnsanların ellerini ve parmaklarını merdiven mekanizmasına sokması engellenir.  Yürüyen merdivendeki fırçalar güvenlik tedbiri niteliği taşır.