Sağlık için yürüdüler

Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda “Sağlık İçin Harekete Geçin” sloganı ile yürüyüş yapıldı.

Tarih: 05.10.2022 10:25
Sağlık için yürüdüler

Sinan AYDIN

Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü kapsamında, sağlık personelleri ve vatandaşların katılığı ile sağlık yürüyüşü etkinliği düzenlendi. Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda “Sağlık İçin Harekete Geçin” sloganı ile yürüyüş yapıldı. Havuz Başı Kent Meydanında gerçekleştirilen yürüyüşe,  İl Sağlık Müdürü Dr. Gürsel Bedir, sağlık çalışanları ve vatandaşlar katıldı. Fiziksel aktivitenin önemi vurgu yapılan etkinlik, büyük ilgi gördü. Günün anlam ve önemine binaen konuşmaların yapıldığı etkinlik, renkli görüntülere sahne oldu.

DÜNYA YÜRÜYÜŞ GÜNÜ NEDİR?

Ülkeler kutlama için farklı günler de belirleyebilmekte ise de otuz yılı aşkın bir süredir, yüz altmıştan fazla ülkeden gelen milyonlarca insan, Ekim ayının ilk Pazar gününü “Dünya Yürüyüş Günü”ne dönüştürerek birlikte yürümeyi alışkanlık haline getirdi. Ülkemizde de 3-4 Ekim günleri yürüyüş günü olarak kutlanmaktadır. Gündelik hayatımızın içine fiziksel aktiviteyi entegre etmeyi amaçlayan Dünya Yürüyüş günü, 1991’den beri her yıl ekim ayının ilk hafta sonunda kutlanıyor. Ülkelerin farklı günlerde kutladığı Dünya Yürüyüş Günü bu yıl 3-4 Ekim’e denk geliyor. Uzmanlar tarafından en sağlıklı fiziksel aktiviteler arasında gösterilen tempolu yürüyüş, hayatımıza tahminimizden fazla olumlu katkıda bulunuyor. Yürüyüşün fiziksel ve psikolojik açıdan faydasına dikkat çekmek için ise Dünya Yürüyüş Günü her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Dünya yürüyüş günü nedir?

Dünya Yürüyüş Günü, TAFISA (Uluslararası Herkes için Spor Birliği) tarafından 1991 yılında ilan edildi ve o yıldan bu zamana kadar her yıl Ekim ayının ilk hafta sonunda kutlanmaya devam ediyor. Farklı 150 ülkeden, 270 üyeye sahip olan TAFISA, dünya çapında en önemli Herkes İçin Spor kuruluşu olarak görülüyor.

Fiziksel aktivite nedir?

Fiziksel aktivite denilince akla ilk gelen spor yapmak olsa da uzmanlar, fiziksel aktiviteyi günlük yaşamımızda kas ve eklemlerin aktif olarak kullanılması, enerji harcanması ve kalp ve solunumu hızlandıracak aktivitelerde bulunulması olarak tanımlıyor. Bu bağlamda bakıldığında, spor yapılmasının yanı sıra, oynanan oyunlar, gün içinde yapılan farklı aktiviteler, hareketli bir yaşam da fiziksel aktivite olarak kabul ediliyor.

Yürüyüşün faydaları

Ömrü uzatır, Kalbi ve akciğerleri korur, Stresi azaltır, Kilo kontrolünde etkin rol oynar, Metabolizmayı hızlandırır, İştahın kontrol edilmesine yardımcı olur. Enerji sağlar, Kandaki kolesterol seviyesini düşürür, Yüksek tansiyonu dengeler, Şeker hastalığının kontrol edilmesine ve önlenmesine destek olur.Prostat, meme ve mide-bağırsak gibi bazı kanser türlerine karşı olası riski azaltır. Bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Uyku düzenini destekler. Bacak ve kalça bölgesindeki kasların güçlenmesinde önemli rol oynar. Kemikleri güçlendirir ve yaşlı kadınlarda daha çok rastlanan kemik erimesi riskini en aza indirir.