SAHİPSİZ BIRAKILAN TÜRBENİN HALİ İÇLER ACISI

Erzurum’da Karanlık Kümbetin arakasında bulunan türbe bakım ve onarımdan yoksun bırakıldı.

Tarih: 09.07.2023 16:59
SAHİPSİZ BIRAKILAN TÜRBENİN HALİ İÇLER ACISI

www.erzurumgunebakıs.com/ Rabia Aslan Karakaş 

 Erzurum ilindeki türbelere ilgi gösterilmemesi ve türbelerin halk tarafından da sıklıkla ziyaret edilmemesi dikkat çekti.

Türbeler ilgisiz ve bakımsızlıkla baş başa kalırken toplumun önde gelen yöneticilerin durumun biran önce düzeltilmesi gerektiğini belirten vatandaşlar, İslam’a hizmet etmiş zatların türbelerinin bu şekilde bakımsız olmasına tepki gösterdiler.

Vatandaşlar,” Türbenin akıbetini pek de iyi göstermiyor. Bir vatandaş olarak türbenin yıkılmadan gelecek nesillere aktarılabilmesi için yetkililerin tamir ve tadilat konusunda hassasiyetini bekliyoruz. Duvarların dökülmesinden kırık ve dökük olarak yok olmaya mahkûm edilmesi ise bizleri çok üzüyor. Türbe ve avlusu adeta bakımsızlıktan dökülüyor. Sahipsiz bırakılan türbe, her geçen gün içler acısı durumunu biraz daha ön plana çıkarıyor. Sadece görüntüsüyle ayakta kalan türbenin avlusunu hayvan dışkıları ve çöplükler sarmış durumda. Türbenin pencerelerindeki ve kapısındaki kırıklar, avlusunun çöplüğe dönmesi tarihe yapılan saygısızlığın bu kadarına da pes dedirtiyor. Bakımının yapılacağı günü dört gözle bekleyen türbe, diğer tarihi yapılarda olduğu gibi ilgi görmek istiyor. Türbe girişi yer altında bulunduğu için demir kapı altından sızan sular, türbede su baskınlarına neden oluyor. Demir kapı yapılmadan önce bağımlısı gençler ve sığınacak yer arayan Suriyeli Mülteciler, türbeye girerek burayı barınak olarak kullanıyorlardı.  Yetkililerden Türbesi’ne bakım yapılarak daha iyi hale getirilmesini istiyoruz”