SAHTE ALTIN NASIL ANLAŞILIR?

Kuyumcular vatandaşların altın alırken dikkatli olunması tavsiyesinde bulunuldu.

Tarih: 04.10.2023 18:21
SAHTE ALTIN NASIL ANLAŞILIR?

www.erzurumgunebakis.com / İhsan KUMRU

Yatırımların başında gelen altının sahtesi ve gerçeğini bir bakışta anlamanın zor olduğunu ifade eden kuyumcu satıcısı Ekrem Özmen, vatandaşlar altın alırken nelere dikkat etmeli, sahte altın nasıl anlaşılır sorularına açıklık getirdi.

Özmen,” Toplumumuzun merak ettiği konularda Vatandaşlar altın alırken bazı önemli noktalara dikkat etmesi gerekir. Halkımız güvendiği  kuyumculardan alışveriş yapmaya ve fatura talep etmeye dikkat edilmeli. Mıknatıs yönetimi, mihenk taşına sürtme ve ayar suyu testi ile altın kesme testleri kuyumcular tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Mıknatıs gerçek altını çekmez ancak içinde başka materyaller varsa çeker, mihenk taşına sürtme yönteminde altın taş üzerinde sarı rengini bırakır ve ayar suyu ile temizlenmeye çalışıldığında sarı renk kaybolmaz. Kesme yönteminde ise altın kesilerek tekrar ayar suyu ile test edilerek kaplama olup olmadığı veya içerisinde herhangi bir başka materyal olup olmadığı anlaşılır.”

 “Gerçek altın sert bir zemine atıldığında tok bir ses çıkar”

“Vatandaş olarak böyle bir şeyi ayırt etmek mümkün değildir. Ancak kuyumcular kesinlikle satmaz. Kontrolü yapabilmek için bazı araç gereçler lazım. Kuyumcu sürekli eline alıp baktığı için görünce anlayabilir ama vatandaş anlayamaz. Biz bu bileziği müşteriden aldığımız zaman eğiyoruz, ayrıca keseceğiz. Bileziğin içinde ayar ve damgası var. Bunun da sahtesini yapıyorlar. Zaman zaman da yanılıyoruz. Tuz ruhu ya da Kezzap kullanıyoruz. Kezzabı değiriyoruz, sahte ise yemyeşil oluyor. Bu gerçek altında olmaz.  Satın aldığınız altının üzerinde damga olması gerekir. Isırma yöntemi gerçek altını anlamak için kullanılan ve eskilerden beri en çok tercih edilen yöntemdir. Gerçek altın sert bir zemine atıldığında tok bir ses çıkar. Sahte altınlarda ise bu ses oldukça ince ve cılızdır. Mıknatıs yönteminde altını mıknatısa yaklaştırdığınız da birbirlerini çekiyorlarsa bu altının sahte olma olasılığı çok yüksektir. Altın, yoğunluğu yüksek bir madendir. Bu nedenle aynı ölçüde olan farklı bir takıdan çok daha ağırdır. Seramik tabak yönteminde seramik bir tabağa altın ile çizikler atılır. Eğer tabakta oluşan çizgiler siyah ise altın yüksek ihtimalle sahtedir. Eğer oluşan çizgiler altın rengindeyse bu, altının gerçek olduğunu gösterir.”