SAHTE DETERJANLAR TEHLİKE SAÇIYOR

Orijinalinden farksız sahte deterjanlar tehlike saçıyor.

Tarih: 26.04.2024 22:19 Güncelleme: 27.04.2024 00:07
SAHTE DETERJANLAR TEHLİKE SAÇIYOR

www.gunebakiserzurum.com/ İhsan Kumru 

Evlerde bulunan temizlik malzemelerinin içindeki birçok kimyasal madde, çocukların bağışıklık sistemini zayıflatmasına neden olur. Güzel kokuyor diye alınan ürünler, kimi zaman çocuklarda astıma ve alerjiye neden olabiliyor.

Temizlik ürünü alırken önceliğin fiyat değil, sağlık ve ürün kalitesi olduğuna çeken temizlik ürünleri satıcı Arif Özmen, vatandaşların piyasada satılan sahte deterjan dikkatli olması gerektiğini söyledi.

 Özmen,” Sahte deterjan üretenlerin sayısı çoğaldı. Orijinal deterjanlarda ambalajın üzerindeki renkler silinebilir. Ama sahte deterjanların ambalajlarının baskısı duvar boyası gibidir. Sahte deterjanı elimize aldığımızda irili ufaklı granül şeklinde topaklı olduğunu görürüz. Orijinalini elimize aldığımızda kadifemsi bir his verir ve hepsi aynı formdadır. Sahte deterjan kıyafet üzerinde günlerce hatta aylarca kalabilir. Vücudu tahriş eder, kızarıklık yapar. Kıyafeti kokladığımız zaman esans kokusu vardır ama aynı zamanda kimyasal kokuyu da alırız.  Genelde çakma diye tabir ettiğimiz ürünler internetten ve üçüncü sınıf alışverişi noktası diye tabir ettiğimiz yerlerde bulunuyor. Ürünlerin üzerinde barkod numarası vardır. Bu numaralardan sorgulatılabilir. Bide sahte deterjanların üzerindeki tarih kodlamasına dikkatli bakarsak orijinal olup olmadığını anlarız. Sahte deterjanların zamanla değişen bir kokusu vardır. Son günlerdeki sahte deterjan şikâyetlerinin büyük çoğunluğunun internet ortamından alınmış ürünlerle ilgili olduğunu görüyoruz. Sahte deterjanlardan kaçınmak hem sağlığınız hem de kıyafetleriniz ve çamaşır makineniz için önemlidir. Güvenilir perakendecilerden orijinal ürünler satın alarak bu riski en aza indirebilirsiniz.  Bu yüzden tüketicilerimiz internetten alırken çok daha dikkatli olmalı. Sahte deterjanların ise zamanla değişen bir kokusu vardır. Bunu derhal imha etmeli veya yetkili makamlara şikâyette bulunmalı, asla kullanmaması gerekir.”