SAHTE TEMİZLİK MALZEMELERİNE DİKKAT!

Bilinmeyen kimyasallarla merdiven altı üretilen temizlik malzemeleri tehlike arz ediyor.

Tarih: 26.05.2023 21:31
SAHTE TEMİZLİK MALZEMELERİNE DİKKAT!

www.gunebakiserzurum.com / Muhammet YILMAZ

Temizlik malzemeleri sektöründe çok fazla merdiven altı ürünün olduğunu söyleyen endüstriyel temizlik malzemeleri satıcısı Başkapan-Yazar Ltd. Şti. sahibi Metin Yazar, ürünlerin içine bilinmeyen kimyasallar koyup temizlik malzemesi diye insanlara satıldığını söyledi. 

Yazar,” Ürünler fabrikaların belirlediği fiyatlarla gelir. Temizlik malzemelerimizin satışı kâr marjına göre değişiyor. Burada ki mallar bize ıskontoyla gelir, iskontoya göre kâr marjımız neyse ona göre satılır. Temizlik malzemeleri fiyatları da kesinlikle ürün kalitesine göre değişiyor. Ürünün içindeki etkin maddeye, merdiven altı ürün olup olmamasına göre değişiyor. Temizlik malzemeleri sektöründe çok fazla merdiven altı ürün vardır. Yani içine bilinmeyen kimyasallar koyup temizlik malzemesi diye insanlara satıyorlar. Memleketimiz de marka almak kolay olduğu için bu malzemeleri merdiven altı üretip kolayca satıyorlar. Sahte malzemeyle gerçek malzemeyi kullanıcının kendisi de ayırt edebilir, arasında ki farkı rahatlıkla görebilir. Malzemenin içinde ki maddeler deri ile temas ettiğinde çatlatır. Örneğin bulaşık deterjanının içinde ki etmek maddesi azdır bulaşıkta ki yağı tamamıyla çıkartmaz. Yüzeyde korozyon yapar, çelik bir yüzeye döktüğünüz zaman aşındırma yapar, sahte tuvalet temizleyicisini yüzeye döktüğünüzde temizlemiş gibi görünür ama bir süre sonra yüzey siyaha döner. Bunlar gibi birçok örnek verebiliriz. Ürünlerimizi direkt olarak fabrikadan alıyoruz. Biz buradan bölgeye dağıtımlar yapıyoruz. Şehir içinde de kurumsal çalışıyoruz. Otellere, devlet dairelerine satışlar yapıyoruz. Market satışımız hemen hemen hiç yok. Tabi toptan mal alan yerlere de belirli indirimlerimiz oluyor. Hızlı tüketim ürünlerinde kâr marjımız yüzde 10-15’ i geçmez. Geldiğimiz noktada nakliye fiyatları aşırı derece de yükseldi. İstanbul gibi büyük şehirlerde ki üretim yerlerinden gelen mallarda, pandemiden önce 200-300 TL olan bir palet malın fiyatı şimdi bin 500-2 bine çıkmış durumda. Bu durumda kârımız da düşüş oluyor.”

KIŞ TURİZMİNDEKİ DÜŞÜŞ SATIŞLARI ETKİLİYOR

Asıl sorunun kâr edememek olduğunu söyleyen endüstriyel temizlik malzemeleri satıcısı Başkapan-Yazar Ltd. Şti. sahibi Metin Yazar, otel kültürünün Antalya’da olduğu gibi burada yaygın olmadığı için orda ki kâr ile burada ki kârın bir olmadığını söyledi. 

Yazar,” Ürün fiyatları da belirttiğim gibi, ürünün içindeki etkin maddenin kalitesine bağlıdır. Mesela öyle ürünler vardır ki içinde ki etkin maddenin kilosu bin-2 bin dolar, tonu 1 milyon dolar. Ancak bazı ürünler de vardır ki tonu bin TL 2 bin TL yani bu malzemeleri aynı kefeye koyamayız. Temizlik malzemelerinde ürün yelpazesi çok geniş olduğu için bir fiyat aralığı koymak çok zordur. Ürünlerin kalitesi de çok farklıdır o yüzden belirli fiyatlar koymak zordur. Tamamen marka ve kaliteye göre fiyatlar belirlenir. Bizim pahalı satmayla ilgili bir sıkıntımız yok. Biz para kazanamamaktan şikayetçiyiz. Erzurum piyasasında en elit ürünler bizim bünyemizde satılır. Bunu rahatlıkla iddia edebilirim. Ama kâr marjlarımız düşük. Biz Doğu Anadolu Bölgesi’ne satış yapıyoruz. Küçük esnafa, yerel marketlere satışlarımız yok, otellere ve devlet kurumlarına satışlarımız var. Ancak burada ki oteller örneğin, Antalya’da ki otellerle turizm açısından baktığımız zaman kıyaslanamıyor. Orada turizm çok daha fazla yaygın olduğu için, orada benim yaptığım işi yapan adamın kârıyla benim işlerimin kârı aynı olmuyor. Burada sadece kış turizmi var. Son yıllarda kış turizminin de etkisinin azaldığını gördük. Bu da bizim işlerimizi etkiliyor.”