SAHTE ZEYTİNYAĞINA DİKKAT

Zeytinyağı fiyatlarının artmasıyla birlikte sahtecilik çoğalırken fırsatçılar zeytinyağı olarak farklı yağlardan oluşan karışımları satıyor.

Tarih: 28.01.2024 14:57
SAHTE ZEYTİNYAĞINA DİKKAT

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan kumru 

Vatandaşlara uyarıda bulunan esnaf, tüketicilerin yağlarını güvenilir satış yerlerinden ve markalardan alması gerektiğini söylediler.

Esnaf,” Tüketicilerimiz yağlarını güvenilir satış yerlerinden ve markalardan almalıdır. Vatandaşın sağlığıyla oynayan fırsatçılar, zeytinyağında bin bir türlü oyuna başvuruyor. Zeytinyağının içine palm yağı, kolza yağı, pamuk yağı ve ayçiçek yağı karıştırılarak elde edilen karışım yağlar katkısız zeytinyağı adı altında satılıyor. Vatandaşlarımız aldıkları yağı rengine, kokusuna ve tadına bakarak değerlendirebilir olmalarına rağmen, zeytinyağının hileli olup olmadığı ancak belirli laboratuvar testlerinin yapılmasıyla anlaşılabilir. Bu nedenle tüketicilerimiz yağlarını güvenilir satış yerlerinden ve markalardan almalıdır. Yapılan denetimler sonucunda uygulanan cezai işlemler caydırıcı nitelikte olmadığı için zeytinyağında yapılan sahtekârlık önlenememektedir. Bu durumda en büyük zararı tüketiciler görmektedir. Vatandaş bazen pazardan almayı tercih ediyor, bazen yol kenarlarında 5 litrelik pet şişelerde satılan yağlar var, üzerinde markası yok, hangi yörenin ürünü bilinmiyor. Asitlik seviyesi nedir, hakikaten soğuk sıkım veya gerçek bir zeytinyağı mı, içerisine farklı yağlar karışmış mı, hiçbir bilgisi yok. Zeytinyağının sahte çıkması halinde hiçbir sorumluluk kabul etmiyor. Hâlbuki bu sitelerin de sahte çıkması halinde sorumluluğu olması lazım. Çünkü burada tüketici olarak vatandaşın ve sektörün de mağduriyeti söz konusu oluyor.  Pazarlardaki zeytinyağı satışlarının bir an önce durdurulması lazım. İnsan sağlığıyla resmen oynuyorlar. Pazarlarda maalesef pamuk yağı gibi yağların içine zeytinyağı esansı koyup bunu halkamızı satıyorlar. Vatandaşların dikkat etmesi gereken konulardan biri, piyasada çok sahte zeytinyağı dolanıyor ve insanlar hangisinin sahte hangisinin orijinal zeytinyağı olduğunu anlayamıyor. Aslında bunu anlamanın çok basit ve pratik bir yolu var. Öncelikle rengine bakarız, orijinal zeytinyağı koyu bir renkte olur. Eğer ki renginden anlayamıyorsak bir su bardağına veya bir çay bardağına biraz zeytinyağı döktükten sonra üzerine tuz ruhu döküyoruz. Zeytinyağı orijinalse üste çıkar ama sahteyse tuzruhuyla karışıp daha açık bir renk haline gelir.”