SAKA’’BİN 100 ESNAF 550 MİLYON TL KREDİ KULLANDI’’

Erzurum Kazım Karabekir Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi, 2022 yılında bin 100 esnafa 550 milyon TL kredi dağıttı.

Tarih: 06.06.2023 18:42 Güncelleme: 06.06.2023 18:42
SAKA’’BİN 100 ESNAF 550 MİLYON TL KREDİ KULLANDI’’

www.erzurumgunebakis.com/ Rabia ASLAN KARAKAŞ 

Kazım Karabekir Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanlığından bin 100 esnafın 15 esnafının borcunu ödeyemediğini ifade eden Erzurum Kazım Karabekir Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Seyfettin Saka, Erzurum’da banka faizlerinin çok ciddi derecede arttığından ötürü esnaflara 300 bin TL’den fazla kredi verilmediğini söyledi. 

Saka, “ 2004 yılında ise Erzurum Kazım Karabekir Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifini kurdum. Esnaf kredileri çok güzel gidiyordu, esnafımıza çok para dağıttık. Bugüne kadar krediler gönderilmiyor. Şuan da tüm kooperatifler kredi veremiyor. Geri dönüşlü olarak veriyoruz ama bu da nereye kadar gidilebilir ki. Şuan banklarda bir yavaşlama durumunda bizde kredi yazdığımız zaman az yazın diye bilgilendiriyorlar bizi. Erzurum’da banka faizleri çok ciddi derece de arttı. Banka faizleri arttığı için süre de kısaldı. 3-7 günü geçmemesi gerekiyor. Esnafa 300 bin TL’den fazla kredi verilmiyor. Erzurum’da 4 merkezde kredi kefalet kooperatifi bulunuyor. 4 kooperatifte dolu ve maddi açıdan da zorluklar yaşıyoruz. Şuan da bin 100 üyem bana borçlu bulunuyor ama 5 taksitle borcunu ödüyor. Normal üyelerim de 3 bin küsur civarındadır. Esnaflarımızın bu konuda anlayışlı olmasını bekliyorum. Maddi imkânlarımız olacak ki esnaflarımıza verelim ve burum da biz çaresiziz. Ben bugüne kadar hiçbir esnafımı geri çevirmedim ve taraf tutmadım. Bizim ümidimiz bölge birlik başkanımız da bu kredi çalışmaları hakkında sürekli Ankara’ya gidip geliyor fakat bugünden itibaren plasmanı sıfırladık. 50’e yakın liste var elimde gelen vatandaşları alamıyorum. Gelmedikleri için veremiyorum. Bizim için buranın gayesi esnafa yardımcı olmaktır. Esnaflarımıza her türlü kolaylığı sağlamaya çalışıyoruz. Umarım daha iyi olur. 2022 yılında çok büyük bir miktarda kredi dağıttık. Esnaflarımız krediye bir yandan meraklıdır. Örneğin gelip araba alacağım gibi durumlar oluyor ama bazı vatandaşlarda yanlış yapıyor. Sadece burada kendini düşünüyor ama diğer esnafları da düşünmeleri gerekiyor. Bizim faizler düşük olduğu için vatandaşlar kredi alıyor altına, arabaya veriyor ama ödemlerini de yapıyorlar tabi. Bunlar için tedbiri alamadık ama banka kredi tedbiri çok iyi oldu bizler için. Aldıkları krediler ödüyor ama çok nadir esnaflar icralık oluyorlar fakat onlara da biz yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bizim kooperatifte icralık olanlar 15 kişi var diyebiliriz. Şuan biz birinci sınıfız ve en yüksek sınıfta yer alıyoruz. Kooperatifimiz kurulmuş kurulalı hiçbir sıkıntımız olmadı. Her türlü kefili alıyoruz asla ayrımcılık yapmadan kredileri veriyoruz. İşlemlerin önceden alıyoruz hemen bankaya gönderip bankanın onayını alıp bir hafta sürmez kredisini veriyoruz. Üyelerim bu konuda çok duygusal ve anlayışlıdır.”