ŞAKİR’E ÇAY YOK

Erzurum’da çay fiyatlarının 5 TL olmasından sonra "Çiçek Abbas" filmi gerçek oldu.

Tarih: 11.07.2023 17:38 Güncelleme: 11.07.2023 17:38
ŞAKİR’E  ÇAY YOK

www.erzurumgunebakıs.com /İhsan Kumru 

Erzurum’da Zor günler geçiren kahveci esnafı, art arda gelen zamlardan dert yanıyor. 

Zamlar art arda gelirken her yerde zamlar konuşulmaya başlandı esnaf, geçinmekte zorlanan vatandaşların, bir çay bile ısmarlamadığını söyledi.

Günlük her şeye zam geldiğini ifade eden Kahvehane işletmecisi Erol Acar, Kahvehane kültürünün bir parçası olan “yancılık” da zamlarla beraber rafa kalkmış olduğunu söyledi.

Acar,” Günlük her şeye zam geliyor, girdi maliyetlerimiz yükseldiği için çaya zam yapmak zorunda kaldık. Fiyatlar çok arttı, bu insanları da etkiliyor, hem evdekileri hem çay ocaklarını etkiliyor. Çok zorlaşıyor hayat, insanların aldıkları verdiklerini karşılamıyor. Türkiye'de başta siyasiler olmak üzere kültürel geleneğimiz olan kahvehanelere karşı büyük haksızlık ve vefasızlık yapılmaktadır. Çaya yapılan zam öncesinde vatandaş "Çaylar benden denirdi artık şu an o tarih oldu" vatandaşlarımız çay ısmarlamamak için kalabalık masalara oturmuyor. Zamlar öyle ağır ki, bir kahveci insanların birbirine çay dahi ısmarlayamaz hale geldi.  Kahvehane kültürünün bir parçası olan “yancılık” da zamlarla beraber rafa kalkmış oldu. “Kahveye gidip gelenler bilirler, oyun masasında oyunu takip eden ve masadan çay içen bir ekip olur. Bu kişilere de ‘sinek’ denirdi. Şimdi sineklik müessesesi ortadan kalktı. Esnaf olarak, çay fiyatlarındaki yüksek zamlara rağmen mücadelesini sürdürerek, işlerini ayakta tutmaya çalışıyor. Devletin koyduğu tüm kurallara uyduk. Şimdi de devletimizin bize sahip çıkmasını istiyoruz. Bu zamlar akaryakıttan, elektrikten ve doğal gazdan kaynaklanıyor. Bunların fiyatları düşerse, her şey düzelir. Hükümetten bir an önce bu duruma el atmasını istiyoruz.”