Saklı Pay Nedir ve Kimlere Verilir?

Miras paylaşımlarında sıkça yaşanan anlaşmazlıklar, genellikle saklı pay meselesi etrafında yoğunlaşıyor.

Tarih: 11.03.2024 12:57
Saklı Pay Nedir ve Kimlere Verilir?

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ 

Miras paylaşımlarında sıkça yaşanan anlaşmazlıklar, genellikle saklı pay meselesi etrafında yoğunlaşıyor. 

Saklı pay kavramı, miras hukukunda belirli yasal mirasçıların, miras bırakanın mal varlığında sahip oldukları hakları ifade eder. Bu haklar, miras bırakanın vasiyetnamesi olsa dahi değiştirilemez.

Saklı pay, belirli oranlarda mirasçılara tanınan bir hak olarak kabul edilir ve devlet güvencesindedir. Bir miras bırakan, saklı payı olan bir mirasçının payını diğer mirasçılara veya üçüncü kişilere devredemez veya değiştiremez.

SAKLI PAY SADECE ÇOCUKLAR İÇİN GEÇERLİ DEĞİLDİR

Saklı pay sadece çocuklar için geçerli değildir; eşlerin, anne ve babaların da çeşitli oranlarda saklı pay hakları bulunmaktadır. Çocukların mirastaki saklı payı genellikle anne veya babalarının mal varlığının yarısıdır. Anne ve babalar, mal varlıklarının yarısını istedikleri kişi veya kişilere verebilirler, ancak çocukların saklı payına isabet eden kısım üzerinde tasarrufta bulunamazlar.

Miras paylaşımlarında saklı payın önemi, anlaşmazlıkların çözümünde kilit bir rol oynar. Haklarını bilen mirasçılar, saklı pay haklarını kullanarak kendilerine düşen miras paylarını alabilirler; ancak bu haklar hakkında bilgi sahibi olmayan mirasçılar, haklarından mahrum kalabilirler.