ŞAP AŞISINI YAPTIRIN

Şap hastalığı ile mücadele kapsamında Sonbahar şap aşılama kampanyası devam ediyor.

Tarih: 09.11.2023 17:05 Güncelleme: 09.11.2023 17:05
ŞAP AŞISINI YAPTIRIN

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru 

Hem hayvanlarını koruma hem de hastalığın meydana getirebileceği verim kayıpları, yavru atma, ölüm, tedavi maliyeti ve ekonomik kayıpların önüne geçerek üretime devam etmek adına şap aşısı yaptırmaları gerektiğini ifade eden Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Yetkilileri,  Erzurum genelinde Eylül ayından şimdiye kadar büyükbaş hayvanlarda yaklaşık tahmini yüzde 85 civarında şap aşısı yapıldığını söylediler. 

Yetkililer,” Erzurum genelinde Eylül ayından şimdiye kadar büyükbaş hayvanlarda yaklaşık tahmini yüzde 85 civarında şap aşısı yapılırken 1 milyon doz şap aşısı yapıldı. Şap Hastalığı, eskiden beri bilinen, ülkeler arası canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz yönde etkileyen, büyük ekonomik kayıplara neden olan, çift tırnaklı hayvanların akut ve çok bulaşıcı viral bir hastalığıdır. Hastalığa, sığır, manda, koyun keçi domuzların yanında yabani çift tırnaklı hayvanlar da duyarlıdır. Şap aşısı; hastalığa karşı koruyucu olması yanında, büyükbaş hayvanların sevkleri ve buzağı destekleme işlemleri için de mecburidir. Şap aşısı uygulanmamış hayvanların sevklerine izin verilmez, buzağı desteklemesinden de faydalanamaz. Hastalıktan korunmada aşılama çok önemli olduğundan, yetiştiricilerimizin büyükbaş hayvanlarına Şap aşısını mutlaka yaptırması gerekmektedir. Şap hastalığı, çift tırnaklı hayvanlarda görülen, çok bulaşıcı ve zoonotik bir enfeksiyondur. Hastalığın hızla yayılma potansiyeli olduğu ve ekonomik, siyasi ve ticari açıdan büyük bir öneme sahip olmaktadır. Şap hastalığına karşı hayvanların korunması için şap aşısı yaptırılması gerekmektedir.”

ŞAP HASTALIĞI NEDİR?
Şap hastalığı, çift tırnaklı hayvanların akut seyirli, çok bulaşıcı ve zoonotik karaktere sahip viral bir enfeksiyonudur. Hastalığın bulaşma oranı yüksek olup, hassas hayvan topluluklarında (popülasyonlarında) yüzde 100'e kadar ulaşabilmektedir. Bu nedenle hastalık ekonomik, siyasi ve ticari yönlerden büyük önem taşımaktadır.