ŞAP AŞISININ İLK DOZ SÜRECİ

Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz, evcil ve yabani tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen, kronik durumlarda zayıf veya yavru hayvanlarda ölüme, genellikle de iş gücü kaybına sebep olan şap hastalığının, ilk doz süreci.

Tarih: 16.08.2023 19:31
ŞAP AŞISININ İLK DOZ SÜRECİ

www.erzurumgunebakis.com / Sedanur Bingöl 

Konuyla alakalı açıklamalarda bulunan Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Bülent Zafer Taş, “Bugüne kadar 1 milyon 300 bin doz aşı yapıldı” ifadelerini kullandı.           

Taş, “Bizim için en kritik nokta aşılama, bu konu hakkında yanlış bilgi akışı gerçekleşebildiği için özellikle vatandaştan istirham ediyorum, aşıya karşı bir reaksiyon göstermesinler ve hayvanları muhakkak aşılatsınlar bu işin çözümü antibiyotik kullanımı veya dezenfeksiyon kullanımı değil aşılamaktır. Şu ana kadar şap hastalığıyla alakalı 1 milyon 300 bin doz aşı yapıldığını belirterek, Eylül ayının 1’i itibariyle de 2.dönem şap kampanyamızın tekrar başlayacağını ifade edebilirim. Daha önce yapmış olduğumuz karma aşısının etki ettiği suj dışında başka bir suj olduğu saptanan bu hastalıkta farklı enfeksiyon belirtilerinin ortaya çıkmasıyla fark edildi. Bakanlık olarak özellikle şap enstitüsü bir hafta içerisinde bu sujla alakalı Mevcut hastalığa yönelik yeni bir aşı çalışması gerçekleştirdi ve bizler ilk etapta 200 bin doz civarı alarak bu aşıyı alan ve kullanan diğer iller arasına girdik. Aşılama noktasında biz genelde hayvan girişiminin potansiyel olarak yüksek olduğu sınır ilçelerimize aşılama çalışmalarını yaptık ama maalesef bu hastalığın sadece hayvan hareketleriyle değil insan hareketleriyle, araç hareketleriyle, hatta havayla da yayılan bir hastalık olduğunu söylememiz mümkün olduğu için ilimizde de bir yayılım gösterdi. Bu yayılımla alakalı da sahada veteriner hekim arkadaşlarımız şüphe gördükleri bütün hayvanlardan numune alarak şap Enstitüsü Müdürlüğüne göndererek özellikle suj tahlilinin yapılmasıyla alakalı, farklı bir suj mudur veya tipinin verilenmesiyle alakalı, her ilçemizden her noktadan numuneleri göndererek suj farklılığı ya da değişikliği var mı? diye tespit çalışmalarını devam ettirdik. Hastalıkla etkin ve faydalı bir şekilde mücadele edebilmek için özellikle, ilk bir ay karantina süreci uygulayarak belediyemize, emniyet birimlerimize, bizle alakalı komisyonlara üye olan kişilere ve diğer STK’lara bilgilendirme faaliyetinde bulunduk. Tüm bunları gerçekleştirirken de çiftçimizin kafasında oluşan soru işaretlerini gidermek amacıyla, sahadaki arkadaşlarımız aşılamayla alakalı yetiştirici de oluşan negatif güven endeksini pozitife çevirmek için ilçelerde, köylerde, köy muhtarlıklarında, aşılama ve aşılamanın önemiyle ilgili çalışmalar yürüttüler yürütmeye de devam ediyorlar. “