Şap hastalığı ile mücadele tedbirleri toplantısı yapıldı

Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, şap hastalığı ile mücadele tedbirleri konusunda geniş kapsamlı toplantı yapılar.

Tarih: 23.09.2022 10:06
Şap hastalığı ile mücadele tedbirleri toplantısı yapıldı

Sinan AYDIN

Şap hastalığı ile mücadele kapsamında alınacak tedbirler ile ilgili Erzurum Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğünde toplantı yapıldı. Toplantıya, Bakanlık Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Bayram Sertkaya, Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, Şap Enstitüsü Müdürü Ertan Ağtürk, İl Müdür Yardımcısı Bülent Zafer Taş, İl Müdürlü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Lütfullah Celep, İlçe Müdürleri ve Veteriner Hekimler katılım sağladı. Toplantıda, şap hastalığı ile mücadele tedbirleri konusunda yapılan çalışmalar ve yapılması gerekenler konuşuldu.

ŞAP HASTALIĞI NEDİR?

Şap hastalığı, çift tırnaklı hayvanların akut seyirli, çok bulaşıcı ve zoonotik karaktere sahip viral bir enfeksiyonudur. Hastalığın bulaşma oranı yüksek olup, hassas hayvan topluluklarında (popülasyonlarında) % 100'e kadar ulaşabilmektedir.

Şap hastalığı belirtileri nelerdir?

Şap hastalığının en sık rastlanan belirtileri: Hayvanlarda yüksek ateş, Ayakta veziküller (su dolu kabarcıklar) oluşması, İştahsızlık, Köpüklü ve uzayan salya oluşumu, Ağızda şapırdatma, Yaralarda yoğun iltihaplanma, Ağız, ayak, burun deliği ve memelerde vezikül meydana gelmesi.

Şap hastalığı ne kadar sürer?

Şap virüsü ; Sığır derisi ve kıllarda 4 hafta, Sütte 9 gün, Ayakkabılarda 3 ay, Sıvı hayvan dışkısında 6 ay, Samanda 3 ay, Toprakta 4 hafta, Kuru otlarda ve danelerde 5 ay, İdrarda 40 gün, Sineklerde 70 gün, hastalık yapma gücünü korur.