ŞARJLI BATARYALARIN YENİLEME YAPILMASI GEREKİYOR

Günümüzde giderek yaygınlaşan elektrikli ev aletleri artık gündelik hayatımızda sık sık karşılaştığımız bir araç haline geldi. Gerek ulaşım gerekse keyif amaçlı olarak sürekli kullanılmaktadır.

Tarih: 17.02.2024 11:06
ŞARJLI BATARYALARIN YENİLEME YAPILMASI GEREKİYOR

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru 

Günümüzde giderek yaygınlaşan elektrikli ev aletleri artık gündelik hayatımızda sık sık karşılaştığımız bir araç haline geldi. Gerek ulaşım gerekse keyif amaçlı olarak sürekli kullanılmaktadır.

Zamanla şarjlı bataryaların yoğun kullanımından dolayı ve malum bataryalarında bir ömrü olduğundan, yenileme yapılması gerektiğini ifade eden Batarya Yenilme Merkezi İşletmecisi Okan Oğuz Ekmen, pili sıkça yüksek voltajda şarj ederseniz ömrü daha çabuk kısalır. Pil tam şarj olduktan sonra yüzde 90 yüzde 100 güç seviyesinde kalırsa, sistem pil koruma mekanizmaları gereği pil ömrünü uzatmak için yeniden şarj etmeyebildiğini söyledi.

Ekmen,” Zamanla şarjlı bataryaların yoğun kullanımından dolayı ve malum bataryalarında bir ömrü olduğundan, yenileme yapılması gerekiyor. Bu işlemde yenisinin alınmasından çok daha hesaplıdır. Lithium-ion (Lityum iyon) pil teknolojisi olarak bilinen pillerin daha uzun ömürlü olması, bataryalarda tercih edilen teknolojidir. Bu yüzden Nikel kadmiyum Ni-Cd piller tercih edilmez. Eski bataryalarınızdaki nikel kadmiyum pillerin yerine Lithium-ion (Lityum iyon) pil yerleştiriyoruz. Bu sayede şarjlı matkap bataryasının ömrü ve gücü yüksek performans sağlamaktadır. Pili sıkça yüksek voltajda şarj ederseniz ömrü daha çabuk kısalır. Pil tam şarj olduktan sonra yüzde 90 –yüzde 100 güç seviyesinde kalırsa, sistem pil koruma mekanizmaları gereği pil ömrünü uzatmak için yeniden şarj etmeyebilir. Pilin şarj dolum başlatma kapasitesi genelde yüzde 90 ile yüzde 99 arasındadır. Asıl değer modele göre değişiklik gösterir. Yüksek çevre ısısında şarj olan veya bekletilen pillerin kapasitesinde kalıcı hasar oluşabilir ve pil ömründe hızlı bir düşüş görülebilir. Pil ısısı çok yüksekse veya aşırı ısınırsa, pil şarj kapasitesi belli bir sınırda kalır, hatta tamamen durabilir. Bunlar, sistemin pil koruma mekanizmasının birer parçasıdır. Elektrikli süpürge batarya tamirleri, zamanla şarjlı süpürgenin yıpranmasından dolayı, yâda şarjı tam dolu olup uzun süre kullanılmadığında bu şarjlı süpürgenin bataryasının içindeki lityum iyon pillerin zarar görmesini sağlıyor. Bu durumdan kaçınılması için şarjlı süpürgeyi yoğun ve az kullanılmaya göre şarj etmemiz gerekiyor. Şarjlı süpürgenin içindeki lityum iyon pillerin değişmesi mümkün, servislere o kadar ödeme yapmanıza gerek yok.  Şarjlı cihazlarınızın bataryaları zamanla eski gücünü kaybeder ve şarj tutmamaya, ya da çok çabuk şarjını kaybetmeye başlar. Bizim yapacağımız modifikasyonla eskisinden çok daha iyi bir hale, hatta sıfır durumuna göre çok daha güçlü ve çok daha uzun kullanım süresi sağlarız.”