Satılık şehirden, mutlaka gidilmesi gereken şehre!

14 Aralık 1989 tarihli Milliyet Gazetesi’nin sürmanşetinde “Satılık şehir” diye duyurulan Kars ili, günümüzde Doğu Anadolu’da mutlaka gidilmesi gereken yerler arasında birinci sırada yer alıyor.

Tarih: 09.01.2024 23:56 Güncelleme: 10.03.2024 00:34
Satılık şehirden, mutlaka gidilmesi gereken şehre!

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur Bingöl 

1980 yıllarında, Türkiye’de yaşanan siyasi ve ekonomik sebeplere dayalı krizlerin Kars’a yansıtılmasıyla gerek meydana gelen terör ve huzursuzluk ortamı gerek il ekonomisinin bozulması gerek doğurganlık oranlarında düşüş yaşanması gerekse ekonomik nedenlerden kaynaklı olarak başlayan bireysel erkek göçlerinin aile göçüne dönüşmesi nedeniyle Kars, Türkiye genelindeki yıllık ortalama nüfusun altına düşerek evler terk edilip şehir boşaltılıyorken günümüzde büyük gelişmelere imza atmayı başararak “EN”ler arasına girdi. 

Öğrenci Şehri 

Doğu Anadolu Bölgesinin Erzurum- Kars bölümünde yer alan şehir, bulunduğu coğrafya nedeni ile kuzeyinde susuz, Arpaçay, ve akyayla, doğusunda Ermenistan, güneyinde Digor ve Kağızman, batısında ise selim ve Erzurum sınırlarıyla çevrili olup bir çok avantaja sahipken, Türkiye’nin Kafkasya’ya açılan kapısı konumunda ki Kafkas Üniversitesinin açılmasıyla öğrenci şehri oldu ve yine şehre yapılan havalimanı sayesinde bölge de ulaşım ağı sağlanarak geliştikçe gelişti. 

Hayvancılığın merkezi 

Satılık şehirden, gidilmesi ve görülmesi gereken şehirler arasına giren Kars ili tarım ve hayvancılığa müsait olduğundan bu konu üzerine yoğunlaşarak şehre çeşitli mandıralar kuruldu ve Türkiye’nin her yerine hizmet etmeye başladı. Özellikle var olan yöresel ürünlerin getireceği avantajlar düşünülerek, Kars kaşarı, Gravyer, Beyaz peynir ve tamamen organik olan Kars balı gibi ürünlerin tanıtımı tüm ülkeye yapılarak alanında birincilik elde edilirken, ayrıca Kış sebzesi olarak yetiştirilen lahana şalgam, patates ve yulaf önemli tahıllar arasında yer alırken yine tüm ülkeye satışı yapılarak Doğudan Batıya  olmak üzere tüm ülkeye adını duyurdu. 

Turizmin Başkenti 

Ülke genelinde gelişmişlik sıralamasında 189. Sırada yer almayı başaran Kars ilinde birçok fabrikanın da kurulmasıyla sanayinin gelişmesine olanak tanınarak işsizlik ve göç konusunda ciddi yol kat ederek Türkiye’nin en fazla göç veren şehri unvanından sıyrılmayı başardı. Kars'taki coğrafi yapı, iklim ile oluşan doğal değerler veya insan eliyle yapılan tarihi yapılar sayesinde turizm potansiyelinin artırılması için çalışmalar yapıldı ve yapılan çalışmalar sonucunda, ekolojik turizm, Sarıkamış kayak turizmi, Ani harabeleri, Kars kalesi, Kars müzesi, Kars tabyaları gibi değerler turizme katkı sağlayarak, Kars merkez ilçesinin ve civardaki ilçelerin veya illerin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine etki etti. 

Özellikle yerleşkesinde bulunan çıldır gölünün turizm noktası haline getirilmesi ve Doğu Ekspres turlarının da Kars’a kadar gitmesiyle yaz kış, yerli ve yabancı turistleri ağırlayan şehir bir zamanların satılık şehriyken, şimdilerde ise Doğu Anadolu’nun Turistik şehri oldu.