Seçimden sonra ilk kez görüştüler!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener dün seçimlerin ardından ilk kez bir araya geldi.

Tarih: 14.07.2023 15:20
Seçimden sonra ilk kez görüştüler!

CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova kulis detaylarını şu ifadelerle aktardı;

Kemal Kılıçdaroğlu ve Meral Akşener görüşmesi dikkat çekti. Öncesinde de yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcısı bir araya gelmişti.

Edindiğim bilgilere göre, İYİ Parti'de kongre sonrası CHP’de MYK değişikliği ile yeni göreve gelen iki genel başkan yardımcısı bir anlamda birbirleri ile tanışma yeni görevlerinde ‘hayırlı olsun’ deme görüşmesiydi. 'Nezaket ziyareti' olarak nitelendiriliyor ama elbette geçmiş seçim süreci değerlendirildi ve birçok şey konuşuldu deniyor. Yani bazı muhasebeler yapıldı, öyle anlaşılıyor.

Kemal Kılıçdaroğlu ve Meral Akşener görüşmesi için de yerel seçimde iş birliği kapsamında değildi. Buna dayalı bir görüşme zemini talebi arayışı gündemde değil. 'Daha çok erken' mesajları veriliyor.

Ancak Akşener’in ‘size hayatta başarılar’ çıkışı, İYİ Parti’den yansıyan ‘ittifak bitti’ mesajlarına karşılık CHP liderinin ‘kazanmak için 6 değil, gerekirse 16 parti ile işbirliği yaparım’ yaklaşımı varken, CHP liderinin İYİ Parti’ye gitmesi aramızda sorun yok görüntüsünü verme amaçlı olarak da okundu.

İYİ PARTİ BU GİRİŞİME NASIL BAKIYOR?

İYİ Parti cephesi bizim şu an tek bir stratejimiz var. İYİ Parti’ye yönelik toplumsal desteği artırma mesajı veriyor. Şu an için 'kendi ev ödevimizi yapıyoruz' deniyor. Türkiye genelinde teşkilatlar ve yerel yönetimler bazında bir çalışma sürdürülüyor. Bunun tamamlanmak üzere olduğu vurgulanıyor. Nasıl aday belirlenecek ve nasıl bir yol haritası izlenecek gelecek hafta pazartesi günü Başkanlık Divanı’nda bunun konuşulması bekleniyor. Genel İdare Kurulu ile de değerlendirme yapılabilir.

Teşkilat Başkanı Buğra Kavuncu'nun il gezilerine çıkması bekleniyor. Teşkilata ‘aday tespitine başlayın’ talimatı verebileceği konuşuluyor. Yeni dönem, yeni siyaset, yeni yol olarak tanımlanan bir süreç. İYİ Partili kurmaylar şu an yerel seçim gündemli arayışlar için çok erken. Önce her parti kendi yol haritasını çizecek. ‘Sonrasına bakılır, zamanı geldiğinde o günün şartları içinde değerlendirme yapılır’ mesajını veriyor.

Genel merkezden yansıyan hava bu ancak partinin derin kulislerinde yerel seçim için CHP’nin İYİ Parti nezdinde nabız tuttuğu konuşuluyor. İYİ Parti'nin desteği ile kazanılan 11 büyükşehirin kaybedilmemesi için iş birliği yapmak zorunda bakışı var.

İYİ Parti açısından ise bu kez başarı esas. 2019'da 13 ilçe belediye başkanı alan İYİ Parti bu seçimde il ve büyükşehirleri hedefine koydu. Bu anlamda iş birliği arayışına gidebilir ama 13 ilçe belediyesine karşılık 11 büyükşehiri kaybetme daha büyük risk. O nedenle CHP'nin İYİ Parti’ye ihtiyacı daha fazla görüşü var.

Buradan hareketle henüz iş birliği görüşmeleri başlamasa da Akşener’in bu kez daha ciddi boyutta talepleri olabileceği tespitleri yapılıyor. Bazı iller, bazı büyükşehirlerde önemli ilçeler ki 'CHP’nin elindeki ilçelerden bile talep edebilir' diyen var. CHP’nin 'kendi elindeki yerlerden feragat etmesi istenebilir' yorumları var.

İş birliği konusu için erken dense de CHP’deki kurultay süreci de önemli olur mesajları verilse de CHP liderinin bu ziyaret ya Kurultay'da yeniden Genel Başkan olacağı ya da Kurultayı yerel seçim sonrasına bırakabileceği yönünde bir mesaj olarak okuyanlar da var. Yani şu an için sadece bir hayırlı olsun ziyareti olarak yansıtılsa da iki liderin görüşmesi geleceğe dönük siyasi stratejinin ipuçlarını da içinde barındırıyor.

HABER MERKEZİ