Şehir hastanesinde 'Beyaz Kod' tatbikatı

Senaryo gereği hastanın tedavisinin geç yapıldığını iddia eden hasta yakını, Doktorlara ve sağlık çalışanlarına küfür ve hakarette bulunup şiddete başvurdu.

Tarih: 01.06.2022 17:30
Şehir hastanesinde

Sinan AYDIN

Erzurum Şehir hastanesinde personelin hastalara daha iyi hizmet vermesini sağlamak ve hizmetleri yerimnde incelemek üzere kurum içi bir dizi tatbkat yapılıyıor. Bu kapsamda, önceki günde ''Beyaz Kod'' tatbikatı yapıldı. Senaryo gereği; E Blokta bulunan Radyasyon Onkoloji Biriminde tedavisi devam etmekte olan bir hastanın yakını hastasının tedavisinin geç yapıldığını iddia etti. Bu iddia sonrasında çalışan Yasemin Örs hasta yakınını konu hakkında bilgilendirdi. Bu bilgilendirmeye rağmen ikna olmayan hasta yakını sesini yükselterek sözel hakaretlerde bulunarak görevli personellere bağırmaya başladı. Daha sonra sözlü saldırısını biraz daha ileri götürüp çalışanların üzerine yürüdü ve ses tonunu yükselterek hakaret etmeye başladı.

BİRİM ÇALIŞANI “BEYAZ KOD” TUŞLADI

Bunun üzerine 15.18’ de birim çalışanı tarafından hemen masada bulunan dâhili telefondan “1111” ‘Sözlü ya da fiziksel saldırı’ , “Beyaz Kod” tuşladı ve telefonu kapattı. Acil çağrıyı alan güvenlik personelleri ivedilikle olay yerine intikal etti. Güvenlik personellerini karşısında gören hasta yakını iyice panikleyip ses tonunu yükseltmiş, hakaret ve tehditlerde bulunmaya başlamıştır. Güvenlik görevlileri tarafından tutulan hasta yakını psikolog ve sosyal çalışmacı eşliğinde sakinleştirilerek olay yerinden uzaklaştırılıp Hastane polisi tarafından ifadesi alınmak üzere karakola sevk edildi. Şiddete maruz kalan hastane personelleri ise psikolog ve sosyal çalışmacı tarafından yapılan destekle rahatlatılmaya çalışıl. Daha sonra Hastane personeli kendisine yapılan bu şiddetten ötürü Hukuki destek alabilmek için Çalışan Güvenliği Birimine başvurdu, hasta yakınından şikâyetçi olarak yasal süreci başlattı.

BEYAZ KOD NEDİR?

Beyaz kod (1111), Hastanelerde çalışanlara yönelik şiddeti önlemeyi amaçlayan acil durum yönetim aracıdır. Mavi kod, Acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan hastalar, hasta yakınları ve tüm hastane personeline en kısa sürede müdahale edilmesini sağlayan acil durum yönetim aracıdır. Doktor Beyaz Kod verirse ne olur? Hastanede bulunan hasta/hasta yakını ve hastane çalışanlarının hırsızlık, fiziksel saldırı ve cinsel tacize maruz kalmaları halinde olay yerindeki sabit telefon(lar) aracılığıyla 1111 aranarak beyaz kod verilir. Beyaz Kod kimler verir? Her hastanede Çalışan Hakları ve Güvenliği Birimi (“ÇHGB”) oluşturulur. Bu birimde görev yapan kişi beyaz kod bildirimlerinin yapılmasından sorumlu personeldir. Beyaz Kod amacı, mezkûr personele hukuki yardım verilmesi sürecini kolaylaştırmak ve ayrıca kök neden analizleri yaparak şiddet ile mücadele kapsamında yol gösterecek istatistiki verilere ulaşmaktır. Beyaz Kod cezası nedir? Önergeye yanıt veren Bakan Koca, “Aralık 2015- Eylül 2020 tarihleri arasında sağlık kurum ve kuruluşlarında, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet nedeni ile yapılan Beyaz Kod başvurularının 18.358' inin soruşturması devam etmekte olup, yargılaması sonuçlanan dosyalarda 3064 adli para cezası, 1811 hapis cezası ...