Şehir hastanesi'nde ''Mavi Kod'' tatbikatı

Göğüs Servisinde 2022 yılı 1.dönem ''Mavi Kod'' kod tatbikatı yapıldı. Tatbikattan habersiz olay yerine çağırılan ekip, 2 dakika 02 saniye içerisinde olay yerine intikal etti.

Tarih: 25.05.2022 17:02
Şehir hastanesi

Sinan AYDIN

Erzurum Şehir hastanesinde 2022 yılı 1.dönem ''Mavi Kod'' kod tatbikatı yapıldı. Olay yerine kaç dakikada gelindiğini tespit etmek için Mavi Kod ekibinnden habersiz yapılan tatbikay gereği; saat 14.15 civarında hastanenin Göğüs Servisinde hasta odasında yatmakta olan bir hasta fenalaştı. Yapılan tüm müdahalelere rağmen hastanın kalbi durdu, tansiyon ve nabız alınamadığı için görevli hemşire tarafından acil olarak mavi kod çağrısı verildi.

2222 MAVİ KOD ÇAĞRI NUMARASI ARANDI

Diğer taraftan da hastaya servis çalışanları tarafından müdahaleye devam edildi. Tatbikat gözlem ekibi habersiz ve Göğüs Servis telefonundan 2222 mavi kod çağrı numarası aranarak verilen bu mavi kod’da, mavi kod ekibinin olay yerine varış zamanı gözlemlendi. Ekibin tamamı çağrı noktasına geldikten sonra 2222 aranarak mavi kod durumu sonlandırılarak ekibin olay yerine geliş süresi gözlemlendi.

2 DAKİKADA OLAY YERiNE GELDiLER

Mavi Kod Ekibinin tamamının 2 dakika 02 saniye içerisinde olay yerine intikal ettiği tespit edildi. Mavi kod ekibinin eksiksiz olarak müdahale malzemelerini yanlarında getirdiği görüldü. Hastaya ilk müdahalenin ardından sedye ile yoğun bakım ünitesine transfer edilen hasta, hemen yoğun bakımda takibe alın. Çağrıya 3 dakikanın altında katılan ekip üyelerine teşekkür edildi. Ayrıca diğer katılımcılara da teşekkür edilerek tatbikat sonlandırıldı.

MAVI KOD NEDİR, NE YAPILIR?

Mavi kod (2222), Acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan hastalar, hasta yakınları ve tüm hastane personeline en kısa sürede müdahale edilmesini sağlayan acil durum yönetim aracıdır. Çoğunlukla kalbin durması (kardiyak arrest) durumundaki hastaya müdahalesini mümkün kılmaktadır.

Mavi kod da ne yapılır?

Mavi kod da ne yapılır?

Mavi kod müdahale ekibi, hastaya ulaştığında CPR eğitimini almış Mavi Kod Müdahale ekibi liderliği diğer ekipten devralır ve mavi kod anonsunun kapatılması için ihbarı yapan personeli uyarır. Çevrede bulunan sağlık çalışanlarından 112 yi araması söylenir. Hastanın hemşiresi veya doktorundan hasta hakkında bilgi alır.