ŞEHİRDER yeni kabineyi yorumladı

Şehir ve Kültür araştırmaları Derneği (ŞEHİRDER) Başkanı Vedat Eğilmez, yapılan kabine değişikliği ve Recep Akdağ´ın Sağlık Bakanlığı görevinden, Başbakan Yardımcılığına getirilmesi ile ilgili GÜNEBAKIŞ´a özel değerlendirmelerini paylaştı. Yeni kabine olu

Tarih: 01.01.0001 00:00
ŞEHİRDER yeni kabineyi yorumladı

 

Nesrin Çetinkaya

Bakanlıkların asli görevlerini yerine getirmekten ziyade, şuanda içinde bulunulan konjonktür nedeniyle uyumlu harekette problem çıkarmayacak veya bu ortak siyasette dik duruş gösterebilecek vasıflar aranarak kabinede değişiklikler yapıldığını dile getiren ŞEHİRDER Başkanı Vedat Eğilmez, yeni kabine oluşturulurken öncelikle kabinenin beraber ve uyumlu bir şekilde hareket etmesinin göz önünde bulundurulduğuna dikkat çekti.

Mevcut siyasi konjonktürün gerekliliklerini ve beklenen dik duruşu göstermesinin yanı sıra sağlıkta yapmış olduğu reformlarla tüm dünyanın dikkatini kendi üzerine toplamış biri olarak Recep Akdağ´ın başarılarına vurgu yapan Eğilmez, yapılan görev değişikliğini Sağlık Bakanlığı açısından talihsiz bir durum olarak, fakat hem Erzurum, hem de Recep Akdağ açısından oldukça iyi bir gelişme olarak değerlendirdi.

YENİ KABİNEDE ÖNCELİK; BERABERLİK VE UYUM

Yeni kabine oluşturulurken öncelikle bir beraberlik ve uyumun göz önünde bulundurulduğunu dile getiren Eğilmez, ?Türkiye´nin siyasi tarihi dikkate alınınca bu tür değişiklikler çok farklı kesimler tarafından, farklı şekillerde algılanabiliyor. Örneğin muhalefet kanadında Başbakan Yardımcılığını aktif görevden pasife alınma, merkeze çekilme gibi algılayabiliyor. Ya da Başbakan Yardımcılığından Bakanlık verildiği zaman bunu da tenzili rütbe olarak değil de farklı bir şekilde değerlendirenler var.  Türkiye Tep Parti döneminde vatandaşlar Başbakanın dışında, hatta bazı dönemlerde Başbakan da dâhil ne kendi şehrinin milletvekillerini, ne Bakan isimlerini kimse iyi bilmezdi, çünkü halk tamamen siyasetten uzaktı. Bugünde aslında biraz böyle durum. Yani ne kadar milletin teveccüh göstermesiyle Bakanlar veya milletvekilleri oluşturuluyor bu da bizim siyasi tarihimizin getirdiği bir durum. Ama tabi ki burada tek parti benzetmesi birebir uygundur demiyorum. Çünkü şuanda aynı şartlar kesinlikle söz konusu değil. Günümüzde içinde bulunduğumuz siyasi durum hem uluslararası siyaset açısından, hem de yurtiçinde ki siyaset açısından bir takım şeyler gerektiriyor. Yani beraber hareket etmeyi gerektiriyor. Örneğin, FETÖ´nün, PKK´nın olması, uluslararası siyasette Suriye´nin durumu ve Türkiye´nin Ortadoğu´da ki bir takım pazarlıkların içerisinde çok çetin bir yerde bulunması kabinenin beraber ve uyumlu bir şekilde hareket etmesini gerektiriyor. Yeni kabine oluşturulurken öncelikle bu durumunun, bu uyumun dikkate alındığına ben inanıyorum? diye konuştu.

RECEP AKDAĞ´IN YENİ GÖREVİ SAĞLIK BAKANLIĞI İÇİN TALİSHİSİZLİK, ERZURUM İÇİN GURUR

Sağlık Bakanlığı görev süresi boyunca büyük başarılara imza atan Recep Akdağ´ın görev değişimi ile ilgili değerlendirmelerini paylaşan Eğilmez, ? Yani Milli Eğitim Bakanı veya Dış İşleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı gibi bakanlıkların asli görevlerini yerine getirmekten ziyade, şuanda içinde bulunduğumuz konjonktür nedeniyle uyumlu harekette problem çıkarmayacak veya bu ortak siyasette çok daha dik duruşu gösterebilecek vasıflar aranarak değişiklikler yapıldığına inanıyorum.  Örneğin Tuğrul Türkeş´in bir önceki kabineye girmesi aynı şekilde gerçekleşti. Özellikle uluslararası siyasette daha farklı bir duruş gerçekleştirebilmek için kabineye girmiş bir isimdi. Ama şuanda uluslararası siyaset daha farklı bir durum arz ettiğinden dolayı kabine dışı kaldı. Sağlık Bakanlığının değişimi konusunda da yine Tek parti dönemini örnek vermek istiyorum. Hasan Ali Yücel Milli Eğitim Bakanlığı yapmıştı. Hasan Ali Yücel kendi özverili çalışmalarıyla çok değişik bir alan açtı ve Milli Eğitim de gerçekten büyük işler başardı. Yani öyle bir Milli eğitim Bakanı daha gelmedi. Recep Akdağ aslında böyle birisi. Mevcut siyasi konjonktürün gerekliliklerini ve beklenen dik duruşu göstermesinin yanı sıra sağlıkta yapmış olduğu reformlarla tüm dünyanın dikkatini kendi üzerine toplamış biri. Gerçekten büyük başarılar gösterdi. Sağlık Bakanlığı açısından talihsiz bir durum olarak değerlendirebilir ama hem Erzurum hem de Recep Akdağ açısından oldukça iyi bir durum. Allah hayırlı etsin ve Başbakan Yardımcılığı görevini de hakkı ile yerine getireceğine inanıyorum. Yeni kabinemiz tüm Türkiye´mize hayırlı uğurlu olsun? ifadelerine yer verdi.