ŞEHRİ KADİM-İ GÖNÜL DOSTLARI’NIN İKİNCİ BASKISI ÇIKTI

Erzurum İbrahim Hakkı Hazretleri Sosyal ve Yardımlaşma Derneği (ERİHDER) Şehri Kadim-i Gönül Dostları ikinci baskısında 269 şahsiyeti bir eserde topladı.

Tarih: 06.06.2023 20:08
ŞEHRİ KADİM-İ GÖNÜL DOSTLARI’NIN İKİNCİ BASKISI ÇIKTI

www.gunebakiserzurum.com / İhsan KUMRU

“658'den Günümüze Erzurum'un Manevi Mimarları, Şehr-i Kadimin Gönül Dostları'' eserini sunan Erzurum İbrahim Hakkı Hazretleri Sosyal ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Nuri Toparlak, eserini babasına ithafen Seyyid Hacı Talat Toparlak ve ilham kaynağı olan Seyyid Hasan Ali Toparlak’a destek ve yardımlarından dolayı rahmetli Abdurrezzak ve Dulkadiroğlu Beyliğinden Ümit Topal’a teşekkür ettiğini söyledi. 

Toparlak, “Erzurum İbrahim Hakkı Hazretleri Sosyal ve Yardımlaşma Derneği (ERİHDER) Şehri Kadim-i Gönül Dostları ikinci baskısında 269 şahsiyeti bir eserde topladım.  Tarih; devletlerin, milletlerin yaşayışını, örfünü, adetlerini, soylarını ve mabetlerini, yükselme ve yıkılması, bir devrin kapanışı, bir başka devrin açılması, bunların sebepleri ve neticeleri diğer milletlerle münasebetlerini bildiren bir ilimdir. Evliyalar; Asr-ı Saadetten bugüne kadar Hz. Peygamberimiz Muhammed Mustafa (s.a.v)'in irşad görevini üstlenen birçok evliya ve âlim yetişmiştir. Bu zatlar, dünya heva ve hevesi içinde olmayıp, insanları irşad ile hak yola davet etmekle meşgul olmuşlardır. Öyle şahsiyetler vardır ki yaşadıkları şehre birikimlerinden öyle çok şey katarlar ki o şehirler bu şahsiyetler sayesinde şeref ve övünç elde ederler. Başka bir deyişle, bir şehre beyin, kalp ve ruh birikimleri ile ses ve mana katmış, o şehir için büyük bir iftihar kaynağı olmuşlardır. Bir şehri övünç vesilesi kılan, yalnızca tarihi mekânları, kültürel dokusu ve görkemli binaları mıdır? Bir şehrin görünen yapılarından başka iftihar vesilesi sayılan anıtları yok mudur? Kimi şehirler anıldığında tarihi mekânlarından, tabii güzelliklerinden çok, o şehre ruh katmış şahsiyetlerin hatırlanması bu fikri doğrulamaktadır. Demek ki bir şehrin ufuklarını ışıklandıran şahsiyetler, şehrin imarında maddi eserlerden daha kalıcı etkileri vardır. Bu nedenle Erzurum, asırlardan beri bağrında yetiştirdiği ve barındırdığı âlim ve değerli zatlarla sadece Anadolu'da değil İslâm âleminde çok özel bir yeri vardır. Şehr-i Kadimin her bir köşesinde ve kenarında zevat-ı kiramın kabr-i şerifleri yer alır. Bu zatlar, hayatlarının sonuna kadar birçok makam ve mevkilerde maddi manevi insanlığın hizmetinde bulunmuşlardır. İşte Şehr-i Kadim'in bağrında dünyaya gelen medeniyetimizin öncüleri ve sözcüleri olan bu değerleri gelecek nesillere tanıtmak üzere tasavvuftan fenne, askeri alandan bürokrasiye birçok kademelerde hizmet vermiş; şehrimiz başta olmak üzere ülkemize birçok emekleri olan “658'den Günümüze Erzurum'un Manevi Mimarları, Şehr-i Kadimin Gönül Dostları'' eserini sizlere sunmaya çalışacağım. Son olarak bu çalışmada şahsıma ilham kaynağı olan başta ceddim Seyyid Hasan Ali (Ks) Toparlak Baba olmak üzere, destek ve yardımlarından dolayı rahmetli Abdurrezzak Türk hocam ve amcamın oğlu Dulkadiroğlu Beyliğinden Ümit Topal’a özellikle teşekkür ederim.”