ŞEHRİ KADİMİN GÖNÜL DOSTLARI KİTABINDAN BİN ADET BASIM YAPILDI

Erzurum İbrahim Hakkı Hz. Sosyal ve Yardımlaşma Derneği ( ERİHDER ) Başkanı Nuri Toparlak tarafından hazırlanan “Şehri Kadimin Gönül Dostları” ikinci baskı kitabı çıktı.

Tarih: 22.08.2023 16:57
ŞEHRİ KADİMİN GÖNÜL DOSTLARI KİTABINDAN BİN ADET BASIM YAPILDI

www.erzurumgunebakıs.com / İhsan Kumru 

Şehri Kadim-i Gönül Dostları ikinci baskısında 269 şahsiyeti bir eserde topladığını ifade eden ERİHDER Başkanı Nuri Toparlak, Şehri Kadimin Gönül Dostları kitabından bin adet basıldığını söyledi.

Toparlak,” ERİHDER) Şehri Kadim-i Gönül Dostları ikinci kitabı çıktı.  Kitabımız bin adet basım yapıldı. Erzurum ve Türk Tarihi’ne mal olmuş çok önemli şahsiyetlerin kiminin ismi okullarda, kiminin hastanelerde, spor tesislerinde ve değişik mekânlarda yaşatılıyor. Öyle isimler var ki, çok önemli kişilikler, ama kim olduklarına dair hafızalarda en ufak bilgi bile yok. Dünden-bugüne Erzurum’un sosyo-kültürel hayatına mühürlerini vurmuş tam 268 ismi araştırdık ve kayıt altına aldık.  Bilim insanından kültür adamına, şairinden ressamına, komutanına, işadamına varıncaya kadar çok değişik 268 şahsiyetin her biri için birer fasikül hazırladık. Şehri Kadim’in Gönül Dostları adını verdiğimiz, toplamda 3 ciltlik kapsamlı bir çalışma ortaya çıktı.  Erzurum Vehip Atalay Kültür Sarayında tüm kitapseverlerimizin okuyucularımızın hizmetindedir.  Erzurum İbrahim Hakkı Hazretleri Sosyal ve Yardımlaşma Derneği (ERİHDER) Şehri Kadim-i Gönül Dostları ikinci baskısında 269 şahsiyeti bir eserde topladım. Tarih; devletlerin, milletlerin yaşayışını, örfünü, adetlerini, soylarını ve mabetlerini, yükselme ve yıkılması, bir devrin kapanışı, bir başka devrin açılması, bunların sebepleri ve neticeleri diğer milletlerle münasebetlerini bildiren bir ilimdir. Evliyalar; Asr-ı Saadetten bugüne kadar Hz. Peygamberimiz Muhammed Mustafa (s.a.v)'in irşad görevini üstlenen birçok evliya ve âlim yetişmiştir. Bu zatlar, dünya heva ve hevesi içinde olmayıp, insanları irşad ile hak yola davet etmekle meşgul olmuşlardır. Öyle şahsiyetler vardır ki yaşadıkları şehre birikimlerinden öyle çok şey katarlar ki o şehirler bu şahsiyetler sayesinde şeref ve övünç elde ederler. Başka bir deyişle, bir şehre beyin, kalp ve ruh birikimleri ile ses ve mana katmış, o şehir için büyük bir iftihar kaynağı olmuşlardır. Bir şehri övünç vesilesi kılan, yalnızca tarihi mekânları, kültürel dokusu ve görkemli binaları mıdır? Bir şehrin görünen yapılarından başka iftihar vesilesi sayılan anıtları yok mudur? Kimi şehirler anıldığında tarihi mekânlarından, tabii güzelliklerinden çok, o şehre ruh katmış şahsiyetlerin hatırlanması bu fikri doğrulamaktadır. Demek ki bir şehrin ufuklarını ışıklandıran şahsiyetler, şehrin imarında maddi eserlerden daha kalıcı etkileri vardır. Bu nedenle Erzurum, asırlardan beri bağrında yetiştirdiği ve barındırdığı âlim ve değerli zatlarla sadece Anadolu'da değil İslâm âleminde çok özel bir yeri vardır. Şehr-i Kadimin her bir köşesinde ve kenarında zevat-ı kiramın kabr-i şerifleri yer alır. Bu zatlar, hayatlarının sonuna kadar birçok makam ve mevkilerde maddi manevi insanlığın hizmetinde bulunmuşlardır. “