Şehrin Kanayan Yarası

Kış mevsimin gelmesiyle henüz sökülmemiş şeker pancarları toprağın altında kaldı

Tarih: 25.11.2023 16:13
Şehrin Kanayan Yarası

www.erzurumgunebakis.com/ Halil İbrahim Aktaş 

Ispanakgiller familyasından olan şeker pancarı etli kökünden şeker elde edilen bir tarım bitkisi olup Yetiştiği yere, türüne ve iklimine göre boyu 85-180 cm arasında değişerek dünyada şeker üretiminin yüzde 23’ünü üstlenerek üretimde etkin rol oynamaktadır.

Türkiye’de şeker pancarı ziraatı batıda 100 m veya daha az yükseltilerde, iç Anadolu’da 900-1000 m’lerde olurken Doğu Anadolu’da ise 1000 m’nin üzerinde Erzurum’da yapılmaktayken konuyla alakalı açıklamalarda bulunan Aziziye Ziraat Odası Başkanı Abdulsamet Tubay ise şeker pancarı için “Bu bölgede şu anda kanayan bir yara” ifadelerini kullandı. 

Tubay, “Bu bölgede şu anda kanayan bir yara var çünkü bu hava şartlarında şeker pancarını sökemeyen bir sürü çiftçimiz var. Benim bildiğim kadarıyla şu anda 4 bin 500 dönüm şeker pancarı karın altında. Hava şartlarından dolayı bu şeker pancarlarının sökümü çok zorlaştı ve çiftçinin de makine faktörü olarak sökecek bir makinası yok ve şayet toprağın altındaki pancarlar sökülmezse buradaki pancar ekici çiftçilerimiz çok büyük bir mağduriyet yaşayacak. Bu durumu çözerek çiftçilerimize acil bir destek vermeliyiz aksi takdirde çok büyük sıkıntı yaşanır çünkü çiftçi 6 ay boyunca hizmet etmiş, ekmiş ama gelinen noktada mahsulünü hava şartlarından dolayı çıkaramıyor. Bunun için tarım il müdürlüğüyle de görüşerek bir proje sundum. Beyaz fasulye en kısa en güzel ve parasal olarak daha karlı. 30 dönüm buğday ekileceği yerde 10 dönüm fasulye ekilse hem masraf hem zaman kaybı olmaz hem de kar oranı veya alınacak para ondan fazla. Bizim bölgede bu projelendirilirse bölgemizde bu da yapılabilir”.