Sekmen Erzurum'un deprem gerçeğini hatırlattı: 40 YILLIK YAPILAR ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ

1-7 Mart Deprem Haftası etkinlikleri kapsamında "Depremi Unutmayalım" konulu seminer düzenlendi.

Tarih: 01.03.2022 18:30
Sekmen Erzurum

Sinan AYDIN

Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından 1-7 Mart Deprem Haftası etkinlikleri kapsamında "Depremi Unutmayalım" konulu seminer düzenlendi. Seminere katılan Vali Okay Memiş, " Depreme dayanıklı yapılar inşa etmeliyiz" dedi. Başkan Sekmen ise, "40 yıllık yapıların ömrünü tamamladığını görüyoruz" diyerek Erzurum'un deprem gerçeğini hatırlattı. İbrahim Erkal Dadaş ve Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen seminer, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı okunmasıyla başladı. Atatürk Üniversitesi ve Erzurum Teknik Üniversitesi’nden çok sayıda akademisyenin katıldığı programda depremin hayatın bir gerçeği olduğunu kaydeden Vali Memiş," Deprem öncesi ve anında alınacak önlemleri, sonrasında ise yapılması gerekenleri iyi bilmeliyiz. Depreme dayanıklı yapılar inşa etmeliyiz" diye konuştu.

VALİMEMİŞ: DEPREM VE DOĞAL AFET ANINDA DERVIŞ SABRI GÖSTERECEKSINIZ

Memiş şunları söyledi: "Deprem öncesinde seminerler, tatbikatlar farkındalıklar oluşturmamız lazım. Deprem sırasında özellikle bütün yöneticilerin, çok sabırlı olmamız gerekiyor. Çünkü vatandaş panik halinde oluyor. İşte liderlik ve yöneticilik orada belli oluyor. Kriz anında sabırlı olacaksınız, vatandaşa daha sakin davranacaksınız. Hele ki deprem ve doğal afet anında adeta bir derviş sabrı göstereceksiniz. Devlet olarak afet anında tasarrufla uğraşmayacaksınız çünkü vatandaşın devlete en fazla ihtiyacı olduğu an o an. Biz Anadolu'da yaşayan insanlar olarak aslında krizlere alışkın bir toplumuz ve bu krizler de güçlü bir duruş sergilemekteyiz ama devlet olarak bize düşen vatandaşın can, mal, namus ve sağlığını korumak ve kollamaktır."

BAŞKAN SEKMEN: 40 YILLIK YAPILARIN ÖMRÜNÜ TAMAMLADIĞINI GÖRÜYORUZ

Türkiye'nin deprem kuşağında olduğunu ve doğal afetlere karşı büyük sorunlar yaşandığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ise, şöyle konuştu: "Her şeyden önce yapı envanterimizin uygun olmadığını ve yaklaşık 40 yıllık yapıların ömrünü tamamladığını görüyoruz. Yapılan araştırmalar sonucu Erzurum da dahil olmak üzere ülkemizdeki birçok ilimizin birinci deprem kuşağında olduğu belirlendi. Bunun için süratle binalarımızda yapı envanterimizde dönüşüm yapmamız gerekiyor. Bu görev, başta sağlam, dayanıklı ve uzun ömürlü binalar yapmak üzere uzman akademisyenlerimize düşüyor. Aklın yolu bir. Bugün medeni ve gelişmiş dediğimiz ülkelerdeki beşeri yapı bizden farklı değil. Türkiye çok kısa bir sürede önemli aşamalar kaydetti. Adamlar yaklaşık 150 yıl öncesinde kadastro yapmışlar ama biz maalesef 2000'den sonra zorlayarak bunu gerçekleştirdik. Eksikliklerimiz ve hatalarımız var ve bunları gidermemiz, bütün bilgi ve becerimizi ortaya koymamız gerekiyor.

"250 CİVARINDA TOPLANMA ALANINI BELİRLENDİ"

Erzurum Büyükşehir Belediyesi olarak AFAD İl Müdürlüğü ve ilçe belediyeleri ile beraber, il ve ilçe merkezlerinde Acil Durum Toplanma Alanlarının belirlenmesi ile ilgili çalışmalar koordineli bir şekilde yürütülerek, yaklaşık 250 civarında toplanma alanını belirlemiş durumdayız. Erzurum Büyükşehir Belediyesi olarak göreve geldiğimiz 2014 yılından bu yana yürüttüğümüz Kentsel Dönüşüm çalışmalarımız neticesinde bugün itibari ile toplam 10 milyon metrekarelik alanda dönüşüm çalışmalarımız sürüyor. Bu alanlarda halkımıza depreme dayanıklı, modern ve güvenli konutlar yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz.  Elbette yürüttüğümüz bütün bu çalışmalar, deprem ve diğer doğal afetlerde kaybetmiş olduğumuz vatandaşlarımızın acısını dindiremez. Ancak vatandaşlarımızın huzur ve güven içinde yaşayacakları, depreme dayanıklı konutlar inşa edildiğini görmek acımızı bir nebze de olsa hafifletiyor. Kentsel dönüşüm çalışmalarımız “Korunan tarih dönüşen şehir” felsefesiyle artarak devam edecektir." Açılış konuşmalarının ardından Vali Okay Memiş tarafından ETÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği’nden Prof. Dr. İlker Kazaz’a yapmış olduğu çalışmalardan dolayı plaket verildi.