Sekmen ile icraatın içinden

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Tugay Medya bünyesinde bulunan ve Erzurum'un en çok dinlenen Radyosu olan Flash FM'in konuğu oldu.

Tarih: 15.12.2021 18:19
Sekmen ile icraatın içinden

Sinan AYDIN

Günebakış Gazetesi Köşe Yazarlarından Gazeteci Orhan Bozkurt'un sorularını cevaplandıran Başkan Sekmen, gündemdeki konulara dair önemli açıklamalarda bulundu.

Program öncesi Tugay Medya Yönetim Kurulu Başkanı Veli Tugay ve sorumlu yönetici Taner Tugay ile bir süre görüşen Başkan Sekmen, çalışmalarında başarı dileklerini iletti. Daha sonra yayın konuğu olan Sekmen, şehrin arazi envanterini çıkarma çalışması yaptıklarını, bu çalışmanın faydalarından birinin de tarım arazilerini büyütmek olacağını söyledi.

Belediyenin mevcut borç durumu ve kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilgili de bilgi veren başkan Sekmen, kentsel dönüşümde şuana kadar 700 milyonluk bir kamulaştırma yaptıklarını açıkladı. İkinci Organize Sanayi Bölgesinin başka bir bölgeye taşınacağını, fabrikaların bir an önce kurulup üretime geçmesi için belediye olarak yükün büyük bir bölümünün gönüllü olarak üstleneceklerini ifade eden Mehmet Sekmen, sosyal belediyecilik alanındaki çalışmalarını da anlattı. Yemek pişirecek durumu olmayan vatandaşların her gün evine iki öğün sıcak yemek götürdüklerini söyleyen Başkan Sekmen, eski SGK binasının yıkılacağını, Palandöken ve Konaklı kayak merkezinin ise yeni projelerle birleştirileceğini duyurdu. ''Erzurumspor şehrimizin olmazsa olmazı'' diyen Mehmet Sekmen, desteklerinin devam edeceğini söyledi. Sekmen, 'tekrar aday olacak mısınız' sorusuna verdiği cevapla ise sevenlerini sevindirdi.

İşte Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'in Flaş FM'de yaptığı açıklamaların satırbaşları...

ŞEHRİN ARAZİ ENVANTERİ ÇIKARILIYOR

Şehrin arazi çalışmasını çıkarıyoruz. Arazi envanteri. Nerelerde ne var bunu görmek için. Bu çalışma ile aynı zamanda aktif meralar, pasif meralar da belirlenecek, su kaynakları nerelerde var. Bu tür yerleri tespit etmek için arazi envanteri çıkarıyoruz. Bunun çalışmasını yapıyoruz, bitirmek üzereyiz. Uzman insanlar geldi, rapor hazırladı.   Önemli veri, elimizde belge olacak. Bir envanter elimizde olacak. Biri yatırım yapmak için geldiğinde ona da sunacağız.

TARIM ALANLARNIN İMARA AÇILMASI...

Tarım arazilerinin imara açılması ile ilgili, biz hiç bir zaman tarım arazilerini imara açmak istemeyiz. Son dönemde pandemi bize gösterdi ki tarım bir milletin olmazsa olmazı. Bu çalışma ile tarım alanlarını tespit edeceğiz. Toprak çeşitlerini tespit edeceğiz. Burada hangi minareleri takviye ederek buradaki arazileri daha verimli hale getirebiliriz diye çalışma yapacağız. Meraları, tarım arazisi olarak değerlendirelim diye teklif edeceğiz. Tarım alanlarını genişleteceğiz. Geçen Köprüköy'e gittim. Küçümsenmeyecek bir arazi var. Ekim yapılmamış. Bu tür alanları inşallah tarıma kazandıracağız. Biz tarım alanlarını daraltmak yerine genişletmeyi hedefliyoruz.

GÖLET PROJESİ...

Malumunuz, Erzurum gerek yeraltı su kaynakları gerekse nehirler bakımından orta halli bir şehir sayılabilir. Bizim şartlar gereği mevsimler kısa. Buraları sulayabilirsek daha iyi verim alabiliriz. Bunun için boşa akan suyu değerlendirmeliyiz. Göletlerimiz var. Bunlarla değerlendireceğiz. Meralarda otlattığımız hayvanlarımızın mutlaka suya ihtiyacı var. Biz önce vatandaşımızın köylerde su ihtiyacını giderdik, artık hayvansal sulara geçtik. Hayvanların suya kavuşabilmesi için bu çalışmaları yürütüyoruz. Bu sene bizim yatırımlarımız içinde kırsal alanların yolların ve yine kırsal alanların sulama tesisleri projesi var.

YATIRIMLAR, EKONOMİ, BÜTÇE, BORÇLANMA...

Biz borçlanmamızı tamamlanmış bir belediyeyiz. Fazla borca girmeden kendi yağımızda kavruluyoruz. Hamdolsun orada bir sıkıntımız yok. Bu faizin yüksek olduğu dönemde borçlanmayıp kendi yağımızda kavruluyoruz. Arazilerimizi paraya çeviriyoruz. Şehitlerde kamulaştırma yapıyoruz. Biz düşük dönemde kredi kullanan, yüksek dönemde kredi kullanmayan bir belediye olarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Mesela bu yıl hiç kredi kullanmadık. Altyapıya devam ediyoruz, kentsel dönüşüme devam ediyoruz, ağaçlandırmaya devam ediyoruz. Şehir bitti mi karşı dağlara, oralar bitti mi ilçelere  geçeceğiz. Gölet yapımı devam ediyor. Arkadaşlar diyor ki , 'Başkanım 500 gölet oldu yetmez mi'. 500 ise 1000 gölet olacak, 1000 ise 1500 gölet olacak.

SOSYAL BELEDİYECİLİK...

Belediyecilikte en önemli hizmet alanlarından birisi de sosyal belediyecilik. Belediyeler halka direk dokunan yerler. Zaman zaman işsiz kardeşlerimiz olabilir, çalışma gücü olmayan engelli kardeşlerimiz olabilir. Bunların sıkıntıları ile ilgilenmek bir belediyenin görevidir. Bizim hayır çarşımız var, çeşitli desteklerimiz oluyor. Yardımlarımız devam ediyor. İnsanların ihtiyacı vardır fakat yemek pişirecek takati yoktur. Evlerine günde iki kez yemek götürdüğümüz aileler vardır. Tıraşı banyosu olan vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını görüyoruz. Ev eşyası ihtiyacı olan vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını giderecek bir hayır çarşımız var.

İSTİHDAM...İKİNCİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ OLAYI..

İstihdam bir şehrin olmazsa olmazıdır. Üretim olan yerde istihdam, istihdamın olduğu yerde mutluluk olur. Biz geldiğimizde ikinci organize belirli bir aşamaya gelmişti. Biz geldik belli bir kademede burayı gördük. Altyapı sorunlarının çözülmesi için bir gayret sarf ettik. Bir kayma yaşanınca sayın Valimiz Okay bey bir araştırma yaptırdı. Çalışma yaptırıldı, neticesinde toprak tabaka çürük bir zeminle karşılaştık. Firmanın bize şöyle bir önerisi oldu. " Buradan vazgeçin, buranın temeli çürük" dedi. Biz bunu  Sanayi Bakanlığımıza aktardık. Burayı değiştirelim yeni bir organize yeri bulalım. Bura bilinmeyen bir afet gibi. Ankara’da bir toplantı yaptık. Toplantıda Milli Savunma Bakanlığımızın elinde olan bu yeri nasıl değerlendirebiliriz diye şuanda görüşmeler devam ediyor. Şeker fabrikasının karşısındaki askeri alan. Süratle Nisan ayında başta Valiliğimiz olmak üzere belediyemiz ve diğer kamu kurumlarımız el ele vererek süratle burayı faaliyete geçireceğiz. Biryandan fabrikalar yapacağız, biryandan da altyapı çalışmalarını yapacağız. Burada en zor ağırlığı Erzurum Büyükşehir belediye olarak biz üstleneceğiz. Benim en büyük derdim iş imkanı bulamayan kardeşlerime iş bulmak. Şuanda 5 bin civarında istihdam oldu. Bizim hedefimiz en az 15 bin kişiye istihdam oluşturmak.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE SON NOKTA....

Kentsel dönüşümü Erzurum Büyükşehir Belediyesi olarak en önde götüren belediyeyiz Türkiye genelinde. Şuanda kalenin bir taraf var, birde Ulucami tarafı. Kale tarafı yüzde 75 bitti, çalışmalar devam ediyor. Bir de Ulucami tarafını başlattık. Şuanda orada 40 milyonluk kamulaştırma yaptık, paralarını ödedik. Tahmin ediyorum en az bir 100 milyonluk daha kamulaştırma var. İsteyene parasını veriyoruz, isteyene konut tavsiye ediyoruz. İnşallah önümüzdeki yıl buradaki çalışmalarda başlamayı hedefliyoruz. Taş ambarları da inşallah restorasyon yaparak bir çarşı haline getireceğiz. Çırçırda, Yoncalıkta, Mumcu da, Tosya da kentsel dönüşüm devam ediyor. Sanayi mahallesinde, Kavak mahallesinde, Emin kulbunda yeni yapılan binalar var. O binaları vatandaşa teklif edeceğiz. Geri kalan yerleri de kamulaştırma suretiyle yıkacağız. 5-10 sene içinde oraları da gayet güzel bir konuma taşıyacağız.  Bu arada Ilıcada bir kentsel dönüşüm yapacağız. Gez köyde yapım devam ediyor. Bu bir süreç. Geçmişe yapılmış 40 yılık binalar var. Oralarda da Müteahhitleri devreye sokacağız.

SGK BİNASI YIKILACAK..ŞUANA KADAR 700 MİLYONLUK KAMULAŞTIRMA YAPILDI

SGK binası yıkılacak. Görüşmeler yürütüyoruz. Karar verildikten sonra yüzde 90 yıkımı yapılacak. Şuana kadar 700 milyonluk kamulaştırma yaptık.  Şehirle ilgili çok önemli projelerimiz devam ediyor

PALANDÖKEN - KONAKLI BİRLEŞİYOR

Yeniden dağımızın planlarını hazırlıyoruz. Hem turizm amaçlı hem de master amaçlı planlar yapıyoruz.  Yeni kayak pistleri alanları tespit ediyoruz. Hedefimiz Palandökenden kayarak Konaklıya ulaşmak. Bu büyük proje. Ona göre telesiyej ya da gondol yapmak zorundasınız. Hem Kültür Bakanlığımızın desteklerini, hem de belediyemizin imkanlarını ortaya koyarak bu projeyi yürüteceğiz. Şuan da yön tespitlerini yapıyoruz. Yani öyle bir tespit yapılsın ki rüzgara karşı kaymayasınız. Mesela şimdi Konaklının en büyük sıkıntısı çok rüzgar alması. Onun için biz bunları şuanda tespit yapıyoruz. Ayrıca yine orada yeni bir yerleşim alanlı yapmaya gayret ediyoruz.

VE ERZURUMSPOR...

Erzurumspor şehrimizin olmazsa olmazı. Erzurumspor için biz elimizden geldiği kadar destek oluyoruz. Hamdolsun iyi bir takım var. Zaman zaman yol kazaları oluyor ama bunları asgariye indirerek yolumuza devam edeceğiz. Çok planlı bir şekilde bunu götüreceğiz. Yalnız bırakmıyoruz takımı. Şehrimizin dezavantajı soğuk bir hava olması. İnşallah elimizden geleni yaparak uzun soluklu hedefi yakalamak istiyoruz.

ALTYAPI

İstiyorum ki artık şehrimizden Erzurumspor’a gençler çıkaralım. İkinci lig ve yakında bir takım hedefliyoruz. Bu altyapıdaki çocuklarımızı oralarda oynatalım. Hedefim bir takım bulup altyapıdaki çocukları buralarda parlatmak. Ben altyapıya çok önem veriyorum. Hedefim çocuklarımızın antrenman yaptıkları tesislerin yanında bir tesis yapmak. Bir okul gibi.

TEKRAR ADAY OLACAK MI?

Kimse ümitsizliğe kapılmasın. Erzurum’umuzda, Türkiye’mizde güzel bir yolda. Seçim zamanında yapılacak. 2023 yılı Haziran ayında yapılacak. Benim tekrar adaylığım, partim yetki verirse olur. Ben çok mutluyum burada görev yapmaktan. Halkımız teveccüh gösterir, partimiz yetki verirse, sağlığımızda el verirse görev yaparız.