Sektör cevap verdi: ÖTV'de değişiklik olacak mı?

Araç piyasası son dönemde en durgun günlerinden birini yaşıyor. Peki yakın zamanda ÖTV oranlarında bir değişiklik olur mu? İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel konuyu değerlendirdi.

Tarih: 19.08.2023 12:45
Sektör cevap verdi: ÖTV

Ertemel açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Son günlerde otomotivde ÖTV artışı ile alakalı bazı sebeplere dayandırılarak Bakanlığımızın artış öngören bir çalışma yürüttüğü söyleniyordu. Otomotivde tahsil edilen ÖTV oranı tüm vergi gelirlerinin ortalama %10’unu oluşturmaktadır.

Ayrıca satışların yüksek olması sebebiyle hedeflenen ÖTV gelirinin %75’i ilk 6 aylık dönemde yakalanmış durumda. Beklenen gelirin hedeflenen süreden önce oluşması ve şu an için piyasamızda var olan genel durağanlık gibi sebeplerle ÖTV’de artış beklemiyoruz.Geride bıraktığımız temmuz ayında distribütörler %5 ila 10 arası zamlar uyguladı. Bu noktada kur artışı temel gerekçe olsa da bu artışların nasıl belirlenerek hayata geçirildiği de oldukça önemlidir. Otomobil piyasası distribütörden başlayan yetkili bayi, ikinci el otomobil satıcıları, kiralama firmaları ve nihai tüketicileri kapsayan bir zincirden oluşmaktadır.

Bu sebeple olağan dışı fiyatlamaların tüm bu zincir üzerinde denetlenmesi ve varsa tespit edilmesi piyasamıza fiyat ve işleyiş anlamında daha da faydalı olacaktır.Öte yandan Ticaret Bakanlığımız geçtiğimiz ay bireysel kullanıcıları da dahil ederek 6+6 yönetmeliğinin süresini 1 Ocak 2024’e kadar uzattı. Bu vesile ticari maksatlı araç alan pek çok kişi siparişlerini iptal etti. Bu boşluğu ihtiyaç doğrultusunda araç alan vatandaşlarımızın siparişlerinin öne çekilmesi doldurarak temmuz ayı tarihi rekora ulaşan satış adetlerine ulaştı.

Bir süre sonra bu taleplerin de karşılanması ile satış adetlerinde düşüş görebiliriz. Ayrıca sıfır otomobildeki tedarik sorununun azalması ile de fiyat artışlarının durabileceği düşüncesindeyiz. Bu sebeplerle yıl sonuna doğru markalar bazı kampanyalar düzenleyebilir. Otomobil almak isteyen vatandaşlarımız bu süreci takip ederek karar verebilirler.

İKİNCİ EL PİYASASINDA FİYATLAR NE DURUMDA?

Krediye erişimde yaşanan zorluklar ve sıfır araçta tedarik sorununun azalması gibi sebeplerle ikinci el otomobilde talep şu an için geçtiğimiz aylar itibarıyla daha düşük. Fiyatlar açısından bakıldığında da hem talepte olan azalma hem de 6+6 yönetmeliğinin etkisiyle spekülatif fiyatların önüne geçilmiş durumda. Hatta bu manada bir miktar da düşüş söz konusu. Sıfır fiyatları artmadığı takdirde, krediye erişimin de rahatlaması ile bir süre sonra piyasamız tekrar hareketlenecek ve fiyat konusunda istikrarı yakalayarak, geçmişe göre daha sağlıklı şekilde seyrine devam edecektir.”

HABER MERKEZİ