Sevildikçe, şikâyet alıyoruz

Erzurum´da basın mensuplarıyla sabah saatlerinde bir araya gelen Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, ?Tanındıkça seviliyoruz, sevildikçe de şikayet alıyoruz.? dedi

Tarih: 01.01.0001 00:00
Sevildikçe, şikâyet alıyoruz

 

Nesrin ÇETİNKAYA

Bir dizi ziyaret ve denetimlerde bulunmak üzere Erzurum´a gelen Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) Başdenetçisi Şeref Malkoç, beraberinde ki denetçiler ile birlikle sabah kahvaltısında basın mensuplarıyla bir araya geldi. Kurumun işleyişi hakkında genel olarak basın mensuplarına bilgilendirmede bulunan Malkoç, vatandaşla kamu arasında bir nevi köprü görevi gördüklerini ve aldıkları kararların bir tavsiye niteliğinde olduğunu dile getirdi. Çok tanındık bir kurum olmadıklarını dile getiren Malkoç, ?Tanındıkça seviliyoruz, sevildikçe de şikâyet alıyoruz? dedi.

BİLİNİRLİK ARTTIKÇA, MÜRACATTLARDA ARTIYOR

Kurumun çok fazla bir tanınırlığının olmadığını belirten Malkoç, bilinirliğin artıkça müracaatlarında arttığını dile getirerek, ?Belki en büyük dezavantajımız yeni olmamız. 4 yıl kamu, devlet, millet alanında çok fazla bir zaman dilimi değil. Dolayısıyla çok fazla tanınırlığımız, bilinirliğimiz yok. Ama tanınırlık ve bilinirlik artıkça millet hem seviyor hem de müracaatları artırıyor. En güzel tarafı şu, biz vatandaşla idare, kamu ve devlet hizmetleri arasında köprü görevi görüyoruz. Bu köprü görevini görürken vatandaşın avukatlığını yapıyoruz. Bütün mesele Türkiye´de yönetim hizmetleri kalitesinin artması, iyi yönetim ilkelerinin yerleşmesi, demokrasi ve hukukun gelişmesi, şeffaflığın ön plana çıkması. Bu amaçla kurulmuşuz? şeklinde konuştu.  .

?İNSAN ODAKLI BİR İDARENİN SAĞLANMASINA KATKI YAPMAKTAYIZ?

Kurum faaliyetleri kapsamında insan odaklı bir idarenin oluşmasına katkı yapmaya çalıştıklarına değinen Malkoç, ?Kamu Denetçiliği Kurumunun işleyişine ve çalışmalarına değinen Başdenetçi Malkoç, ?Anayasamızın 74 üncü maddesinde yer alan Anayasal bir Kurumdur. 6328 sayılı Kanunun 5. Maddesi gereğince kurum, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevlendirilmiştir.  Kurumumuz, hukukun üstünlüğünün sağlanması, iyi yönetim ilkelerinin yerleştirilmesi ve halka karşı sorumluluk anlayışı içinde ve hakkaniyet temelinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi´ne bağlı bir denetim mekanizması olarak 2013 yılından itibaren faaliyetlerini sürdürmekte, halkın avukatlığını yapmakta ve aldığı kararlar ile idareye yol göstermektedir. ?İnsanların en hayırlısı insanlara en fazla faydası dokunandır´ inancı ile ?İnsanı yaşat ki Devlet yaşasın´  ilkesini kendisine rehber edinen Kamu Denetçiliği Kurumu; idarenin hizmet kalitesinin yükseltilmesine, iyi yönetim ilkelerinin yerleşmesine, insan haklarının gelişmesine, hukukun üstünlüğünün sağlanmasına, hak arama kültürünün yaygınlaşmasına, şeffaf hesap verebilir, insan odaklı bir idarenin oluşmasına katkı sağlamaya çalışmaktadır? ifadelerine yer verdi.

?MAHKEMEYE GİTMEDEN ÖNCE BİZE GELİN?

Mahkemeye gitmeden önce bize gelin diyerek açıklamalarını sürdüren Malkoç, ?İdareci size kötü davrandıysa, hakkaniyeti gözetmediyse, idarenin işlemiz sizi mağdur ettiyse, ya da haksızlığa uğradığınızı düşünüyorsanız şikayetininiz, müracaatınızı, mahkemeye gitmeden önce bize bildirin. Mağdur olduğunuzu düşünüyorsanız, önce sizi mağdur eden idareye başvurun. Sorununuz eğer çözülmezse dava açılmadan önce bize başvurun. 6 ay içerisinde sizi idare ile barıştırabiliriz. Bu sırada da yine dava açma hakkınız kaybolmaz? diye konuştu.

?HEDEFİMİZ ADİL VE İYİ BİR YÖNETİM?

Kurum olarak hedeflerinin iyi ve adil bir yönetim olduğunu kayda geçen Malkoç, kararları nasıl verdiklerini belirterek, ?Tarafsız ve bağımsız TBMM tarafından seçiliyoruz. Hedefimiz adil ve iyi bir yönetim. Bu noktada gücümüzü anayasadan alarak idarenin eylem ve işlemlerini denetliyoruz. Nasıl karar verdiğimize bakacak olursak, önce başvurunuzu inceliyoruz. Şartlarınız oluşmuşsa, belgeniz tamamsa ve haklıysanız idare ile olan sorununuzu, dostane bir şekilde çözüyoruz. Sizin lehinize idare tavsiye yazısı yolluyoruz? dedi.