Şevval ayı geldi mi? Şevval Ayı orucu ve namazı hakkında bilinmesi gerekenler

Ramazan ayının bitmesiyle birlikte Müslümanlar, Şevval ayını heyecanla beklemeye başladılar. Ancak Şevval ayının gelip gelmediği ve Şevval ayı orucunun ne zaman başlayacağı merak konusu oldu. İşte detaylar:

Tarih: 21.04.2024 13:05 Güncelleme: 21.04.2024 13:38
Şevval ayı geldi mi? Şevval Ayı orucu ve namazı hakkında bilinmesi gerekenler

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet  YILMAZ

Şevval ayı, Hicri takvimin 10. ayı olarak Ramazan'dan sonra gelir. Bu yıl Şevval ayı başladı ve oruç tutmak isteyenler için tarih belli oldu. Şevval orucu, Ramazan Bayramı'nın ardından tutulması tavsiye edilir ve Şevval ayının sonuna kadar devam eder.

ŞEVVAL AYI NAMAZI VAR MI? 

Şevval ayı için özel bir namaz bulunmamakla birlikte, bu ay içinde kaza namazları kılınabilir. Duha namazı, Teheccüd ve Evvabin namazları bu dönemde tercih edilebilir.

ŞEVVAL ORUCU NASIL TUTULUR? 

Şevval ayında nafile olarak tutulan oruçlar, Ramazan ayında tutulmayan oruçların yerini almaz. Ramazan'da tutulmayan oruçlar için özel olarak kaza edilmelidir. Bir oruç için tek niyet edilir ve Şevval ayında tutulan oruçlar, Ramazan'da tutulmayan oruçları kaza etmek için kullanılamaz.

Hz. Peygamber (s.a.s.), "Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur." (Müslim, Sıyâm, 204 [1164]) buyurmuştur. Bu nedenle, altı gün Şevval orucu tutmak sünnettir ve faziletlidir.Formun Üstü